Kuřecí kari s kokosovým mlékem
27.04.2019
Ani nevíte, jak mám ráda kari, a to na všechny možné způsoby. V jedné lžíci se vám totiž propojí všechny možné chutě, vůně a dostanete do sebe jídlo, které vás příjemně osvěží a rozproudí vám krev v žilách. Je pravda, že jsem to dneska s chilli trochu přehnala, ale pokud vy osobně příliš pikantní jídla v lásce nemáte, pak není nic jednoduššího, než chilli do jídla vůbec nepřidávat.

Suroviny
- 360g kuřecího masa
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 100ml kokosového mléka
- 1 lžička oleje
- sůl, pepř, mletý kmín, kari, chilli
Postup
Nejprve si dejte marinovat kuřecí maso. Nakrájejte ho na větší kusy, přidejte sůl, pepř, nastrouhaný zázvor, prolisovaný stroužek česneku, chilli a nechte aspoň 1 hodinu odležet.
Pak na pánvi rozehřejte trochu oleje, orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kuře a zprudka ho orestujte. Až se maso zatáhne, přidejte rajčata, prolisovaný česnek, kmín, kari, chilli, popřípadě sůl a pepř podle chuti a kokosové mléko. Vše provařte, dokud nebude maso měkké.
Tipy
- Podávejte s rýží, bulgurem, quinou, pita chlebem nebo kuskusem.
- Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídla, můžete chilli zcela vynechat.
- Hotový pokrm můžete posypat nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
- Místo kokosového mléka, můžete použít libovolné rostlinné mléko nebo mléko polotučné.
- Koření lze přidat přímo k cibuli, aby uvolnilo více vůně.
- Dejte pozor, aby se česnek nepřipálil, jinak zhořkne.
- Pokud je pro vás omáčka příliš řídká, můžete do omáčky přidat kousek mrkve a rozmixovat jí, nebo omáčka zahustit moukou nebo škrobem.
- Pokud máte doma, můžete přidat koření garam massala, bez kterého se pravé kari neobejde.
- Rajčata můžete použít buď z plechovky nebo čerstvá a oloupaná. Rajčatový protlak ale vytvoří specifickou omáčku, a tak bych v případě čerstvých rajčat použila větší množství.
- Kuřecí maso můžete použít buď z prs nebo stehen.
- Energetická hodnota: 1 110kJ
- Počet porcí: 3