Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Ani nevíte, jak mám ráda kari, a to na všechny možné způsoby. V jedné lžíci se vám totiž propojí všechny možné chutě, vůně a dostanete do sebe jídlo, které vás příjemně osvěží a rozproudí vám krev v žilách. Je pravda, že jsem to dneska s chilli trochu přehnala, ale pokud vy osobně příliš pikantní jídla v lásce nemáte, pak není nic jednoduššího, než chilli do jídla vůbec nepřidávat. 

Suroviny

  • 360g kuřecího masa
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 100ml kokosového mléka
  • 1 lžička oleje
  • sůl, pepř, mletý kmín, kari, chilli

Postup

Nejprve si dejte marinovat kuřecí maso. Nakrájejte ho na větší kusy, přidejte sůl, pepř, nastrouhaný zázvor, prolisovaný stroužek česneku, chilli a nechte aspoň 1 hodinu odležet.

Pak na pánvi rozehřejte trochu oleje, orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kuře a zprudka ho orestujte. Až se maso zatáhne, přidejte rajčata, prolisovaný česnek, kmín, kari, chilli, popřípadě sůl a pepř podle chuti a kokosové mléko. Vše provařte, dokud nebude maso měkké.


Tipy 

  • Podávejte s rýží, bulgurem, quinou, pita chlebem nebo kuskusem.
  • Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídla, můžete chilli zcela vynechat. 
  • Hotový pokrm můžete posypat nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
  • Místo kokosového mléka, můžete použít libovolné rostlinné mléko nebo mléko polotučné.
  • Koření lze přidat přímo k cibuli, aby uvolnilo více vůně.
  • Dejte pozor, aby se česnek nepřipálil, jinak zhořkne.
  • Pokud je pro vás omáčka příliš řídká, můžete do omáčky přidat kousek mrkve a rozmixovat jí, nebo omáčka zahustit moukou nebo škrobem.
  • Pokud máte doma, můžete přidat koření garam massala, bez kterého se pravé kari neobejde.
  • Rajčata můžete použít buď z plechovky nebo čerstvá a oloupaná. Rajčatový protlak ale vytvoří specifickou omáčku, a tak bych v případě čerstvých rajčat použila větší množství.
  • Kuřecí maso můžete použít buď z prs nebo stehen.

  • Energetická hodnota: 1 110kJ
  • Počet porcí: 3