Kuřecí maso se špenátem, pórkem a žampiony

12.11.2018

O víkendu jsem si chtěla připravit nějaké rychlé jídlo z jednoho hrnce. Smíchala jsem druhy zeleniny, které mám ráda a vzniklo z toho jídlo, které je plné chuti. Bylo by lepší použít čerstvý špenát, ale o tom si můžu v tohle období nechat zdát. Použila jsem proto aspoň čerstvé bylinky, které mám v květináči v kuchyni na okně.

Suroviny

  • 120g kuřecích prsou
  • 80g pórku
  • 125g žampionů
  • 100g mraženého špenátu
  • citronová kůra
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50ml polotučného mléka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, mletý kmín, tymián

Postup

Maso osolte, opepřete a orestujte na pánvičce. Nechte ho stranou. Žampiony očistěte a orestujte na pánvičce. Osolte je, opepřete a přidejte kmín a prolisovaný stroužek česneku. 

K žampionům přidejte na kolečka nakrájený pórek a špenát. Opět je směs osolte a opepřete. Nakonec přidejte lžičku hořčice, citronovou kůru a tymián a nechte omáčku zredukovat. 

Do směsi přidejte maso a nechte ho prohřát. 


Tipy

  • Vhodnější je použít čerstvý špenát.
  • Žampiony můžete nahradit lesními houbami nebo houbami sušenými.
  • Omáčku lze zahustit škrobem nebo moukou.
  • Citron před oškrabáním omyjte.
  • Bylinky můžete použít sušené nebo čerstvé.
  • Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • Energetická hodnota: 1 120kJ
  • Počet porcí: 1