Kuřecí maso se špenátem, pórkem a žampiony
12.11.2018
O víkendu jsem si chtěla připravit nějaké rychlé jídlo z jednoho hrnce. Smíchala jsem druhy zeleniny, které mám ráda a vzniklo z toho jídlo, které je plné chuti. Bylo by lepší použít čerstvý špenát, ale o tom si můžu v tohle období nechat zdát. Použila jsem proto aspoň čerstvé bylinky, které mám v květináči v kuchyni na okně.

Suroviny
- 120g kuřecích prsou
- 80g pórku
- 125g žampionů
- 100g mraženého špenátu
- citronová kůra
- 1 lžička dijonské hořčice
- 50ml polotučného mléka
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, mletý kmín, tymián
Postup
Maso osolte, opepřete a orestujte na pánvičce. Nechte ho stranou. Žampiony očistěte a orestujte na pánvičce. Osolte je, opepřete a přidejte kmín a prolisovaný stroužek česneku.
K žampionům přidejte na kolečka nakrájený pórek a špenát. Opět je směs osolte a opepřete. Nakonec přidejte lžičku hořčice, citronovou kůru a tymián a nechte omáčku zredukovat.
Do směsi přidejte maso a nechte ho prohřát.
Tipy
- Vhodnější je použít čerstvý špenát.
- Žampiony můžete nahradit lesními houbami nebo houbami sušenými.
- Omáčku lze zahustit škrobem nebo moukou.
- Citron před oškrabáním omyjte.
- Bylinky můžete použít sušené nebo čerstvé.
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Energetická hodnota: 1 120kJ
- Počet porcí: 1