Kuřecí roláda s bylinkami a pyré z červené řepy

08.09.2017

Přemýšlíte, co uvařit na oběd? Ať už si připravujete oběd do krabičky nebo hledáte úpravu kuřecího masa, při kterém zůstane šťavnaté, mám pro vás recept na roládu plnou vůně. Pokud máte navíc chuť na netradiční přílohu, pak určitě nevynechejte pyré z červené řepy, která je teď právě v sezóně.

Suroviny

  • 150g kuřecích prsou
  • hrsty čerstvých bylinek (tymián, bazalka, rozmarýn, ...)
  • 2 stroužek česneku
  • 200g brambor
  • 100g červené řepy
  • 30ml polotučného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • sůl, pepř

Postup

Kuřecí prso rozřízněte do plátu. Osolte, opepřete a přidejte nakrájené bylinky a prosilovaný stroužek česneku. Zaviňte do rolády a upevněte provázkem nebo zarolujte do potravinové fólie. Vařte ve vroucí vodě 25 minut. 

Poté nechte roládu vychladnout. Sundejte provázek nebo fólii a opečte na nepřilnavé pánvi.

Červenou řepu zabalte do alobalu. Přidejte sůl, pepř, stroužek česneku a zbytek bylinek. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C do změknutí. Pak řepu oloupejte a rozmixujte s mlékem a octem do pyré.

Brambory uvařte v osolené vodě.


Tipy

  • Bylinky zvolte podle možností.
  • Červenou řepu můžete uvařit v osolené vodě. Pokud jí budete vařit se slupkou, nechcte řepu vychladnout, než ji oloupete. Pokud jí budete vařit bez slupky, může vypustit štávu a pak pyré nebude tak červené.
  • Ocet přidá pyré chuť navíc.
  • Místo kuřecích prsou, můžete zvolite kuřecí stehenní řízky.
  • Brambory můžete jen uvařit, udělat z nich pyré nebo je opéct v troubě.
  • Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.

  • Energetická hodnota: 1 815kJ
  • Počer porcí: 1