Bezlepková květáková pizza s rybím filé bez mouky

13.01.2018

Pokud si budete chtít dát něco lehčího na oběd nebo na večeři, pak určitě zkuste tuto pizzu. Je stejně dobrá jako ta brokolicová. Připomíná mi více nákyp, ale je lehce stravitelná a přitom příjemně zasytí. Samozřejmě můžete použít jakoukoliv rybu, kterou budete mít po ruce, ale co si budeme říkat, já mám rybí filé v mražáku jako takovou jistotu, a proto jsem ho použila v i tomto receptu.  

Suroviny

  • 420g květáku
  • 10g jemných vloček s vlákninou
  • 1 vejce + 1 bílek
  • 150g rybího filé
  • 180g sekaných rajčat
  • kmín, sladká paprika
  • majoránka, tymián
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Postup

Nasekejte důkladně květák v sekáčku na hrubost zrnek rýže (cca 15minut). V hrnci nechte vařit vodu. Když dojde k varu, odstavte ji a vhoďte do ní květákovou rýži. Přikryjte poklicí a nechte asi 5 minut odstát. Vymačkejte z ní veškerou vodu a přimíchejte do ní vejce a bílek, vločky, sůl a bylinky.

Na plech dejte pečící papír. Naneste květákové těstíčko a rozetřete ho. Rajčata nakrájejte a smíchejte se zbytkem rajčatové šťávy. Přidejte prolisovaný česnek a bylinky. Omáčkou potřete upečený korpus, přidejte rybí filé, které dochuťte solí, pepřem a kořením a nechte péct v troubě předehřáté na 180°C na 20-30 minut, dokud nebude filé upečené.


Tipy

  • Bylinky můžete zvolit čerstvé nebo sušené.
  • Rybí filé můžete nahradit jiným druhem ryby. Můžete použít platýze, candáta, tresku, cejna, ale i lososa nebo kapra. 
  • Místo sekaných rajčat můžete přidat rajčata čerstvé, které spaříte v osolené vodě, oloupete je a zbavíte zrníček.
  • Květák můžete buď posekat, nastrouhat na struhadle nebo jen nakrájet na menší kousky. 
  • Květák můžete přecedit pomocí cedníku, nebo zabalit do utěrky. Díky ní květák lépe přecedíte.
  • Pokud je na vás omáčka příliš kyselá, přidejte trochu cukru.
  • Pokud chcete ještě lehčí verzi receptu, pak místo vajíčka a bílku můžete použít dva bílky.
  • Pizza není tak pevná, je spíše jako nákyp, proto se jí příliš nepokoušejte přesouvat :)
  • Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat chilli nebo do rajčat přimíchat chilli omáčku nebo harrisu.
  • Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva.  Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů.


  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1 814kJ