Kuřecí steak a pyré z pečené dýně

02.10.2018

Jak jste u mě zvyklí, ani dnes pro vás nemám žádný složitý recept. Stačí hodit maso na pánvičku, dýni do trouby a jen čekat, než se vše samo udělá. No dobře, pak musíte ještě dýni rozmixovat, ale to už je brnkačka. Podzim je mé nejoblíbenější roční období, a tak si využívám sezónních surovin jak to jen jde - jablka, řepu, dýně, houby, brokolice, rajčata nebo salát.

Suroviny

  • 120g kuřecího prsa
  • 450g máslové dýně
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky
  • 1.5 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce polotučného mléka
  • 1 lžička řepkového oleje
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve očistěte dýni a nakrájejte ji na plátky. Rozložte ji na plech s pečícím papírem pokapaným olejem. Osolte jí, opepřete, přidejte bylinky a stroužek česneku a pečte asi 30 minut při 180°C do změknutí.

Upečenou dýni dejte do nádoby, přidejte podle chuti balzamikový ocet a mléko. Rozmixujte na kaši. 

Dýňové pyré podávejte s kuřecím steakem. Ten si předem namarinujte ve směsi balzamikového octa, soli, pepře a vašeho oblíbeného koření nebo čerstvých bylinek. Steak opečte na pánvi.


Tipy

  • Díky balzamikovému octu bude maso křehké a šťavnaté. 
  • Maso nechte aspoň půl hodiny předem marinovat.
  • Místo balzamikového octa můžete použít i citrónovou šťávu.
  • Hotový pokrm můžete navíc posypat opraženými dýňovými semínky.
  • Z dýně nemusíte mít strach. Možná jen z té vydlabané na halloweena. Dýně je z 90% tvořena vodou, rozpustnou vlákninou a poměrně málo sacharidy. Patří mezi potraviny s nejnižším obsahem sodíku a tuku, a tak napomáhá k snížení krevního tlaku, má diuretické a laxativní účinky a slouží k prevenci rakoviny. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin jako je betakaroten, draslík, vápník, zinek, ale také železo a především v semenech naleznete nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních, srdečních nebo také žaludečních potížích. Dýně je vhodná rovněž pro diabetiky.   

  • Energetická hodnota: 1 943kJ
  • Počet porcí: 1