Kuskus s krevetami

21.04.2018

I když vím, že tento recept nebude pro každého, rozhodla jsem se vám ho tady dát, a to s jednoho prostého důvodu, budete ho mít během 15 minut hotový. Kuskus je skvělá příloha v případě, že spěcháte. Stačí ho obvykle zalít vodou a nechat ho pár minut nabobtnat. Co se týká krevet, tak ty jsem připravovala poprvé. Koupila jsem je mražené na vietnamské tržnici. S nimi si také nemusíte příliš hrát. Stačí jim jen trocha soli, pepře a pár kapek oleje a můžete je podávat. Já jsem pro trochu pikantnější chuť přidala trochu chilli a česneku navíc. 

Suroviny

  • 110g krevet
  • 75g kuskusu Zante od LeGracia
  • 30g žervé
  • 140g hnědých žampionů
  • mletý kmín
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička řepkového oleje
  • chilli
  • sůl, pepř

Postup

Postup je velmi rychlý. Kuskus vsypte do misky, přidejte špetku soli a zalijte horkou vodou podle návodu. Nechte pod pokličkou odstát asi 7 minut. Do připraveného kuskusu vmíchejte žervé a orestované žampiony.

Ty nejprve očištěte a nakrájejte na plátky. Poduste na oleji nebo s přidáním trochy vody. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Nechte podusit.

Krevety očištěte. Nezapomeňte zbavit krevety krunýře a hlavně střívka. Na pánvičce rozehřejte lžičku oleje. Přidejte krevety a osmahněte je společně s rozkrojeným stroužkem česneku. Osolte je, opepřete je a přidejte podle chuti chilli.


Tipy

  • Kuskus můžete použít obyčejný a dochutit si ho podle sebe. Ochucený kuskus je ale skvělý v případě, že spěcháte a nemáte doma příliš surovin. Kuskus Zante od LeGracie obsahuje sušená rajčata a olivy a ke krevetám mi  velmi chutnal.
  •  Do kuskusu jsem přidala žervé, abych ho zjemnila. Nemusíte však do něj přidávat nic, nebo přidat lžičku olivového oleje nebo másla.
  • Žampiony jsem do kuskusu přidala proto, abych zvětšila objem přílohy. Použila jsem totiž porci kuskusu, která mi jako příloha nestačila. Díky žampionům byl ale kuskus o to víc zajímavější a chutnější.
  • Krevety můžete orestovat jen tak tak se solí a pepřem, nebo přidat například lžičku medu a vytvořit karamel.
  • Celé jídlo jsem nakonec zasypala vydatnou dávkou nasekané petrželky.
  • Kuskus se vyrábí z prosa nebo pšenice. Pochází ze severní Afriky. Jedná se v podstatě o těstovinu. Kuskus je zdroje sacharidů, bílkovin, vitamínu B a E, minerální látek - vápníku, hořčík forsforu nebo železa. Vhodnější variantou je samozřejmě ten celozrnný, který si díky slupce uchovává vlákninu a více minerálních látek i vitamínů. Díky tomu tak podporuje trávení, zrychluje metabolismus a normalizuje hladinu cukru v krvi, 
  •  

  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1 973kJ