Kuskus s pečenou řepou, brusinkami a kuřecí roládou
Je tady podzim a s ním přichází i sklizeň zeleniny ze zahrádky. Dneska jsem si pro vás připravila recept, při kterém využijete červenou řepu. Musím říct, že už od mala jsem neměla ráda salát z červené řepy, ale té pečené v poslední době nikdy neodolám. Klíčem k úspěchu je nechat péct řepu neoloupanou a přidat k ní vždycky lžičku balzamikového octa.

Suroviny
- 45g celozrnného kuskusu
- 150g červené řepy
- 120g kuřecích prsou
- 20g sušených brusinek
- kadeřavý salát
- čerstvé bylinky
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř, mletá paprika
Postup
Nejprve si připravte červenou řepu. Omyjte ji, ale neloupejte. Osolte jí, opepřete a zabalte jí do alobalu společně se stroužkem česneku a trsem čerstvých bylinek. Pečte v troubě při 200°C asi hodinu a půl.
Do misky dejte kuskus, osolte ho, opepřete a přidejte sušené brusinky. Zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Pak kuskus pokapejte olejem a provzdušněte vidličkou.
Červenou řepu odbalte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Promíchejte s kuskusem a dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem. Přimíchejte natrhaný salát. Podávejte s kuřecí roládou.
Kuřecí prso rozkrojte, osolte ho, opepřete ho, posypejte paprikou a potřete rozetřeným stroužkem česneku. Přidejte čerstvé bylinky a zabalte maso do rolády. Zabalte roládu do fólie a vařte 25 minut. Poté můžete roládu opéct na pánvičce.
Tipy
- Do kuskusového salátu můžete navíc přimíchat čerstvé bylinky.
- Já jsem zvolila jako čerstvé bylinky tymián a oregano.
- Kuskusový salát můžete podávat i s mozzarellou, parmezanem, fetou, pečenou rybou nebo grilovaným tofu.
- Řepu můžete před pečením pokapat olivovým olejem.
- Místo kadeřavého salátu můžete použít špenát, řeřichu nebo polníček.
- Díky brusinkám bude salát zajímavější.
- Do salátu můžete přimíchat navíc vlašské ořechy nebo opražená dýňová semínka.
- Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.
- Energetická hodnota: 2 009kJ
- Počet porcí: 1