Kuskus se zeleninou a kuřecím masem

18.02.2023

Dneska jsem si pro vás připravila recept, který můžete obměňovat podle sezóny. Protože je zima, použila jsem do něj kořenovou zeleninu. Jedná se o kuřecí roládu se zeleninovým kuskusem. Díky sušeným rajčatům a tymiánu je kuřecí roláda krásně voňavá a díky citrónové šťávě zůstane krásně šťavnaná. Já jsem po vzoru krabiček, ze kterých pochází inspirace, přidala i trochu sýra navrch a nebyl to vůbec špatný nápad.

Suroviny

  • 100g kuřecích prsou
  • 3 sušená rajčata
  • citrónová šťáva
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • tymián
  • olej
  • sůl, pepř


  • 50g celozrnného kuskusu
  • 50g mrkve
  • 50g petržele
  • 20g hrášku
  • sůl


  • 15g eidamu

Postup

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Zakápneme pár kapkami citrónové šťávy a potřeme lžičkou hořčice. Naplníme sušenými rajčaty a zabalíme. Roládu orestujeme, zalijeme vodou a podusíme.

Mezitím povaříme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel v osolené vodě. Na poslední chvíli přidáme hrášek, který jen lehce ohřejeme.

Uvařenou zeleninu smícháme s kuskusem. Ten připravíme tak, že ho zalijeme vodou v poměru 2:3, osolíme a necháme odležet cca 10 minut pod poklicí. Následně ho prokypříme vidličkou.

Pokrm podáváme zasypaný nastrouhaným sýrem.


Tipy

  • Pro lepší chuť zalijte kuskus i kuřecí maso vývarem.
  • Roládu můžete potřít prolisovaným stroužkem česneku. 
  • Na závěr můžete do kuskusu vmíchat lžičku oleje nebo másla.
  • Roládu také můžete nejprve povařit a následně orestovat podle receptu ZDE.
  • Místo eidamu můžete použít mozzarellu, fetu, balkánský sýr, kozí sýr nebo do kuskusu vmíchat trochu krémového sýra nebo brynzy pro zjemnění.
  • Zeleninu můžete připravit v páře, použít čerstvou nebo zmraženou.
  • Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).

  • Energetická hodnota: 2 062kJ
  • Počet porcí: 1