Kuskus se zeleninou a kuřecím masem
18.02.2023
Dneska jsem si pro vás připravila recept, který můžete obměňovat podle sezóny. Protože je zima, použila jsem do něj kořenovou zeleninu. Jedná se o kuřecí roládu se zeleninovým kuskusem. Díky sušeným rajčatům a tymiánu je kuřecí roláda krásně voňavá a díky citrónové šťávě zůstane krásně šťavnaná. Já jsem po vzoru krabiček, ze kterých pochází inspirace, přidala i trochu sýra navrch a nebyl to vůbec špatný nápad.

Suroviny
- 100g kuřecích prsou
- 3 sušená rajčata
- citrónová šťáva
- 1 lžička plnotučné hořčice
- tymián
- olej
- sůl, pepř
- 50g celozrnného kuskusu
- 50g mrkve
- 50g petržele
- 20g hrášku
- sůl
- 15g eidamu
Postup
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Zakápneme pár kapkami citrónové šťávy a potřeme lžičkou hořčice. Naplníme sušenými rajčaty a zabalíme. Roládu orestujeme, zalijeme vodou a podusíme.
Mezitím povaříme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel v osolené vodě. Na poslední chvíli přidáme hrášek, který jen lehce ohřejeme.
Uvařenou zeleninu smícháme s kuskusem. Ten připravíme tak, že ho zalijeme vodou v poměru 2:3, osolíme a necháme odležet cca 10 minut pod poklicí. Následně ho prokypříme vidličkou.
Pokrm podáváme zasypaný nastrouhaným sýrem.
Tipy
- Pro lepší chuť zalijte kuskus i kuřecí maso vývarem.
- Roládu můžete potřít prolisovaným stroužkem česneku.
- Na závěr můžete do kuskusu vmíchat lžičku oleje nebo másla.
- Roládu také můžete nejprve povařit a následně orestovat podle receptu ZDE.
- Místo eidamu můžete použít mozzarellu, fetu, balkánský sýr, kozí sýr nebo do kuskusu vmíchat trochu krémového sýra nebo brynzy pro zjemnění.
- Zeleninu můžete připravit v páře, použít čerstvou nebo zmraženou.
- Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).
- Energetická hodnota: 2 062kJ
- Počet porcí: 1