Květáková polévka z pečeného květáku

12.10.2019

Máte květák spojený jen s jeho smaženou variantou v trojobalu? Pak je na čase to změnit. Z květáku se dá připravovat spousta jiný jídel jako třeba květákové placičky, pyré, pizza nebo také krémová polévka. Přemýšlela jsem ale nad tím, jak udělat květákový krém ještě lepší, a tak jsem ho předtím, než jsem ho dala do polévky navíc orestovala. Pokud si budete dávat polévku na svačinu nebo večeři, je dobré k ní navrch něco přidat, a tak se inspirujte tipy pod receptem nebo přidejte si přidejte k polévce pečivo s kvalitní šunkou nebo nějakou dobrou pomazánkou, abyste neměli brzo hlad.

Suroviny

  • 900g květáku
  • 800ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 200ml polotučného mléka
  • snítek petrželky
  • mletý kmín, sladká paprika, muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

Předehřejte troubu na 220°C. Na plech dejte pečící papír a potřete ho lehce olejem. Květák očistěte, rozdělte ho na růžičky, posolte ho, okmínujte ho, přidejte pepř a sladkou papriku a nechte péct asi 25-35 minut.

V hrnci rozehřejte lžičku oleje a orestujte na něm cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a květák (pár kousků si dejte stranou na ozdobu). Vše zalijte vývarem a nechte provařit asi 20 minut. Na konci vaření přilijte mléko.

Pak přendejte květák do nádoby a rozmixujte ho. Dejte pyré směs zpátky do polévky. Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na ozdobu použijte zbylý květák a nasekanou petrželku.


Tipy

  • Polévku můžete dochutit trochou cukru nebo citronové šťávy.
  • Místo sladké papriky můžete použít chilli nebo přidat římský kmín, kari, kurkumu, zázvor, kajenský pepř nebo skořici.
  • Květák můžete dát rovnou do polévky, pokud chcete mít polévku rychleji hotovou.
  • Jako základ můžete použít zeleninový, kuřecí nebo hovězí vývar, případně i vodu s tím, že polévku budete muset víc dochutit.
  • Místo kravského mléka můžete použít mléko rýžové, ovesné nebo kokosové nebo použít smetanu.
  • Polévku můžete dozdobit pestem, olivovým olejem, zakysanou smetanou, krutony, opraženými semínky, oříšky, šunkou nebo cizrnou.
  • Místo části květáku můžete použít celer, cizrnu, hrášek nebo brambory.
  • Do polévky můžete také přidat nastrouhaný sýr nebo jí posypat kozím sýrem.
  • Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů. 

  • Počet porcí: 4
  • Energetická hodnota: 533kJ