Květákové kari s kuřecím masem

04.11.2018

Máte obvykle jako přílohu rýži, brambory,  kuskus, bulgur nebo těstoviny a už vás to omrzelo? Dneska mám pro vás tip na přílohu, která vám určitě bude chutnat. Bude to květák. Sám o sobě výraznou chuť nemá, a tak jsem z něj připravila kari. Pro doplnění bílkovin jsem si k němu dala kuřecí steak, ale chutím se meze nekladou. Můžete přidat cizrnu a tofu a připravit si vegetariánskou verzi nebo naopak přidat hovězí maso a připravit si vydatnější verzi.

Suroviny

  • 350g květáku
  • 50g mrkve
  • 120g kuřecího prsa
  • 30g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 50ml kokosového mléka
  • 1  lžičku řepkového oleje
  • hrstka petrželové nati
  • 1-2 lžičky limetkové šťávy
  • chilli
  • římský kmín, mletý kmín, kari koření
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si připravte maso. Osolte ho, opepřete, přidejte kmín, kari koření a orestujte na pánvi. Maso dejte zatím bokem.

Na pánev dejte lžičku oleje a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, kari, římský kmín, chilli a lehce orestuje, aby se uvolnily chutě.

Přidejte mléko, trochu vody, sůl a pepř a přidejte na větší kousky nakrájenou mrkev. Chvíli poduste, pak přidejte květák, který rozdělte na malé hlavičky. Duste, dokud nebude květák uvařený, ale stále křupavý.

Do pánve přidejte maso a prohřejte ho. Kari dochuťte  podle chuti limetkovou šťávou. Nakonec přidejte najemno nakrájenou petrželku.


Tipy

  • Kari můžete přizpůsobit vašim chutím. Můžete do něj přidat špenát, loupaná rajčata nebo papriku.
  • Do kari můžete přidat i zdravé tuky v podobě kešu oříšků nebo lžičky opražených sezamových semínek.
  • Pokud máte rádi koriandr, můžete ho použít místo petrželky. Můj oblíbenec ale není. 
  • Římský kmín má svou specifickou chuť, a pokud jí nemáte rádi, můžete použít obyčejný kmín.
  • Kari můžete podávat také s lžící jogurtu, která kari zjemní.
  • Pro vegetariánská variantu přidejte do kari cizrnu, hrášek, tofu nebo tempeh.
  • Místo kari koření lze použít také kari pastu. 
  • Kari vytvoříte sladší, pokud to něj přidáte více mrkve nebo případně lžičku čekankového sirupu.
  • Můžete připravit také menší porci květákového kari a jako přílohu zvolit rýži, bulgur nebo kuskus.
  • Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů.

  • Energetická hodnota: 1 899kJ
  • Počet porcí: 1