Květákové kari s kuřecím masem
04.11.2018
Máte obvykle jako přílohu rýži, brambory, kuskus, bulgur nebo těstoviny a už vás to omrzelo? Dneska mám pro vás tip na přílohu, která vám určitě bude chutnat. Bude to květák. Sám o sobě výraznou chuť nemá, a tak jsem z něj připravila kari. Pro doplnění bílkovin jsem si k němu dala kuřecí steak, ale chutím se meze nekladou. Můžete přidat cizrnu a tofu a připravit si vegetariánskou verzi nebo naopak přidat hovězí maso a připravit si vydatnější verzi.

Suroviny
- 350g květáku
- 50g mrkve
- 120g kuřecího prsa
- 30g cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 50ml kokosového mléka
- 1 lžičku řepkového oleje
- hrstka petrželové nati
- 1-2 lžičky limetkové šťávy
- chilli
- římský kmín, mletý kmín, kari koření
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravte maso. Osolte ho, opepřete, přidejte kmín, kari koření a orestujte na pánvi. Maso dejte zatím bokem.
Na pánev dejte lžičku oleje a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, kari, římský kmín, chilli a lehce orestuje, aby se uvolnily chutě.
Přidejte mléko, trochu vody, sůl a pepř a přidejte na větší kousky nakrájenou mrkev. Chvíli poduste, pak přidejte květák, který rozdělte na malé hlavičky. Duste, dokud nebude květák uvařený, ale stále křupavý.
Do pánve přidejte maso a prohřejte ho. Kari dochuťte podle chuti limetkovou šťávou. Nakonec přidejte najemno nakrájenou petrželku.
Tipy
- Kari můžete přizpůsobit vašim chutím. Můžete do něj přidat špenát, loupaná rajčata nebo papriku.
- Do kari můžete přidat i zdravé tuky v podobě kešu oříšků nebo lžičky opražených sezamových semínek.
- Pokud máte rádi koriandr, můžete ho použít místo petrželky. Můj oblíbenec ale není.
- Římský kmín má svou specifickou chuť, a pokud jí nemáte rádi, můžete použít obyčejný kmín.
- Kari můžete podávat také s lžící jogurtu, která kari zjemní.
- Pro vegetariánská variantu přidejte do kari cizrnu, hrášek, tofu nebo tempeh.
- Místo kari koření lze použít také kari pastu.
- Kari vytvoříte sladší, pokud to něj přidáte více mrkve nebo případně lžičku čekankového sirupu.
- Můžete připravit také menší porci květákového kari a jako přílohu zvolit rýži, bulgur nebo kuskus.
- Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů.
- Energetická hodnota: 1 899kJ
- Počet porcí: 1