Květákové rizoto

08.05.2019

Máte problém s tím, že si rádi naložíte plný talíř, sníte ho celý a pak máte tak maximálně tak chuť si lehnout na gauč, spát a trávit oběd? Tak pokud byste chtěli sníst celý talíř jídla a být i po takové porci čilí jako rybička, tak vyzkoušejte tento makrofriendly recept. Místo klasické rýže jsem použila květákovou, přidala trochu více koření a musím říct, že výsledek nebyl vůbec špatný.

Suroviny

  • 300g květáku
  • 100g žampionů
  • 100g špenátu (mraženého)
  • 120g kuřecích prsou
  • 40g cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • petržel
  • 2 stroužky česneku
  • mletý kmín, pepř, sůl, kari 

Postup

Nejprve si připravte maso. Nakrájejte ho na kostky, osolte ho, opepřete a přidejte sladkou papriku. Na pánvi rozpalte lžičku oleje a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli. Přidejte maso, 2 stroužky prolisovaného česneku. 

Až se maso zatáhne, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Dosolte a dopepřete podle chuti. 

Mezitím si v mixéru rozmixujte květák. Přidejte ho společně se špenátem do pánve. Přidejte kari, kmín, sůl, pepř, ale nepodlévejte. 

Hotové rizoto posypejte nasekanou petrželkou.


Tipy

  • Pokud se vám bude rizoto připalovat, přidejte lžičku oleje navíc, nebo podlijte rizoto trochou vývaru. 
  • Rýže je nejlepší, když se lehce připálí.
  • Pro výraznější chuť, můžete do rizota přidat lžičku sójové omáčky
  • Pokud nemáte česnek příliš rádi, můžete přidat jen jeden stroužek. 
  • Díky kmínu bude jídlo stravitelnější. 
  • Místo kuřecího masa můžete do rýže zamíchat vajíčka.
  • Do rizota můžete také přimíchat nasekanou jarní cibulku.
  • Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů.

  • Energetická hodnota: 1 489kJ
  • Počet porcí: 1