Květákový pilaf

08.03.2020

Máte rádi kořeněná jídla? Tak to vám určitě bude chutnat i tohle. Připravila jsem si pro dneska odlehčenou verzi pilafu. Místo rýže jsem použila květák, a tak si můžete tohoto jídla dopřát opravdu plný talíř bez stranu o nadměrný energetický příjem. Navíc jsem přidala mandle pro lepší strukturu a jako zdroj zdravých tuků.

Suroviny

  • 350g květáku
  • 110g kuřecích prsou
  • 15g rozinek
  • 15g sušených meruněk
  • 50g mraženého špenátu (listového)
  • 40g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • 10g mandlí
  • 2 KL oleje
  • sůl, pepř
  • kari, mletý kmín, skořice


Postup

V mixéru nadrťte květák. Osolte ho, opepřete ho, přidejte kari, kmín, skořici, kari, nastrouhaný zázvor a prolisovaný stroužek česneku. 

Na oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte kuřecí maso, které předem osolte, opepřete a okořeňte. Pak přidejte špenát. Osolte a opepřete ho. Přidejte květák a duste asi 3-5 minut, tak, aby nebyl květák úplně uvařený. 

Hotovou květákovou rýži smíchejte s nakrájeným sušeným ovocem  a mandlemi. 


Tipy

  • Kuřecí maso můžete podlít vodou, kterou můžete podlít květákovou rýži. 
  • Do květákové rýže můžete přidat i trochu kuřecího nebo zeleninového vývaru. Dávejte ale pozor, abyste rýži nepřevařili.
  • Květák můžete připravit i v mikrovlce. Dejte ho do misky a vařte ho v mikrovlnce po dobu 3-5 minut na plný výkon.
  • Pokud je pro vás květáková rýže nevýrazná, můžete do ní přimíchat 2 lžičky sójové omáčky, lžičku rýžového octa nebo citronové šťávy, chilli nebo přilít trochu kokosového mléka.
  •  Já jsem přidala všechny ingredience do rozmixovaného květáku a nechala jsem ho chvíli odležet, aby do sebe lépe dostal všechny chutě.
  • Pilaf můžete podávat jen tak, s kuřecím masem, tofu, tempehem, nebo do uvařené rýže zamíchat vajíčko.
  • Pilaf můžete podávat s lžící jogurtu.
  • Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů. 

  • Energetický příjem: 2 069kJ
  • Počet porcí: 1