Květákový pilaf
08.03.2020
Máte rádi kořeněná jídla? Tak to vám určitě bude chutnat i tohle. Připravila jsem si pro dneska odlehčenou verzi pilafu. Místo rýže jsem použila květák, a tak si můžete tohoto jídla dopřát opravdu plný talíř bez stranu o nadměrný energetický příjem. Navíc jsem přidala mandle pro lepší strukturu a jako zdroj zdravých tuků.
Suroviny
- 350g květáku
- 110g kuřecích prsou
- 15g rozinek
- 15g sušených meruněk
- 50g mraženého špenátu (listového)
- 40g cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- 10g mandlí
- 2 KL oleje
- sůl, pepř
- kari, mletý kmín, skořice
Postup
V mixéru nadrťte květák. Osolte ho, opepřete ho, přidejte kari, kmín, skořici, kari, nastrouhaný zázvor a prolisovaný stroužek česneku.
Na oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte kuřecí maso, které předem osolte, opepřete a okořeňte. Pak přidejte špenát. Osolte a opepřete ho. Přidejte květák a duste asi 3-5 minut, tak, aby nebyl květák úplně uvařený.
Hotovou květákovou rýži smíchejte s nakrájeným sušeným ovocem a mandlemi.
Tipy
- Kuřecí maso můžete podlít vodou, kterou můžete podlít květákovou rýži.
- Do květákové rýže můžete přidat i trochu kuřecího nebo zeleninového vývaru. Dávejte ale pozor, abyste rýži nepřevařili.
- Květák můžete připravit i v mikrovlce. Dejte ho do misky a vařte ho v mikrovlnce po dobu 3-5 minut na plný výkon.
- Pokud je pro vás květáková rýže nevýrazná, můžete do ní přimíchat 2 lžičky sójové omáčky, lžičku rýžového octa nebo citronové šťávy, chilli nebo přilít trochu kokosového mléka.
- Já jsem přidala všechny ingredience do rozmixovaného květáku a nechala jsem ho chvíli odležet, aby do sebe lépe dostal všechny chutě.
- Pilaf můžete podávat jen tak, s kuřecím masem, tofu, tempehem, nebo do uvařené rýže zamíchat vajíčko.
- Pilaf můžete podávat s lžící jogurtu.
- Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů.
- Energetický příjem: 2 069kJ
- Počet porcí: 1