LeGracie

Máte práci, při které nemáte příliš času na oběd? Nebo máte málo času, abyste si připravili něco do krabičky? Pak určitě nepropásněte dnešní recenzi. Určitě se mezi vámi najde spousta lidí, kteří by sice rádi jedli zdravě, ale prostě z nějakého důvodu nemají čas si doma vyvařovat a běhat po obchodech, aby si připravili něco dobrého. A proto jsem zapátrala a našla něco, co by vám mohlo pomoct.

Dnešní článek bude věnován recenzi produktů Le Gracie. Je to poměrně nová firma, která teprve začíná, ale musím říct, za krátkou chvíli si jistě našla široký okruh zákazníků, protože její výrobky jsem již viděla nejen ve zdravé výživě, ale i v běžných supermarketech. Měla jsem od nich možnost ochutnat, jak jejich slané, tak sladké produkty. V jejich nabídce najdete ochucený kuskus, jáhloto, špaldoto, polévky, müsli nebo kaše. Jejich žhavé novinky jsou pak dále proteinové kaše nebo tyčinky. V jejich nabídce najdete samozřejmě i bezlepkové výrobky.

Jejich výrobky v obchodě určitě nepřehlédnete. Už na první pohled mě upoutal jejich krásný desing. Jsou velmi originální, pestré a přitom lehce zapamatovatelné. Další zajímavostí jejich výrobků jsou jejich originální názvy (Ranní rozbrus, Kus-Štrúdlu, apod.), které se vám jistě vryjí do paměti. Většinu produktů nabízí jako jednoporcové balení nebo větší balení na 3 porce. Jednoporcové balíčky jsou velmi lehké, takže je můžete strčit do kabelky nebo tašky a vzít si je kamkoliv s sebou. Jedinou nevýhodou je jen to, že u větších balení jako je müsli nebo více porcové směsi bych uvítala znovu uzavíratelné balení. Ale stačí jen balení správně ustřihnout, zahnout a upevnit nějakou klipsou anebo jednoduše přesypat směs do samostatné dózy.

Výrobky jsou také skvělým společníkem na cestách a výletech (i když je léto už za námi, tak snad tip pro příští léto). Nepotřebujete totiž s sebou tahat spoustu dochucovadel a přitom si můžete během pár minut připravit na horách v ešusu přímo gurmánskou pochoutku. Takže až příště budete balit na hory, tak určitě vyzkoušejte. Jedinou nevýhodou je to, že jídla jsou především zdrojem sacharidů, ale pokrm můžete doplnit o plechovku tuňáka, sušené maso nebo jiný zdroj bílkovin a dostanete tak komplexní jídlo, které vás zasytí a dodá energie v pokračování túry další den.

Co se týká samotných produktů, tak se mi jejich koncept velmi líbí. Využívají zdravé suroviny plné vlákniny a minerálů jako je kuskus, špalda, jáhly nebo ovesné vločky a navíc nabízí zajímavé a originální příchutě. Jejich příprava je obvykle velmi snadná. Co se týká kaší a různých směsí, pak vám bude stačit jen voda a pár minut vaření. Výsledkem je pak pokrm, který bude mít zajímavou chuť, bude rychle připravený a navíc do sebe díky němu dostanete spoustu živin. Navíc výrobky neobsahují žádný palmový olej, přidanou sůl, glutamány ani zdraví škodlivá É-čka.

Výhodou jejich výrobků je to, že jsou vhodné jak pro děti, tak i gurmány. Pro děti můžete připravit jídlo jen tak, není totiž příliš výrazné, neobsahuje přidanou sůl, výrazné koření ani jiné přísady. Ostatní si asi do pokrmu určitě přidají aspoň malou špetku soli a případně další suroviny podle vlastní chuti. Pokud do pokrmu přidáte koření, olivový olej, čerstvé bylinky nebo další ingredience, pak můžete vykouzlit skvělé jídlo, které můžete servírovat i návštěvě bez toho, aby vytušila, jak málo času vám jeho příprava zabrala.

A teď už k samotným výrobkům, které jsem měla možnost vyzkoušet.

Barbarossa - rizoto s červenou řepou a skořicí

První výrobek, který jsem vyzkoušela, bylo tohle rizoto. Červenou řepu mám velmi ráda, a tak jsem byla zvědavá, jak mi bude chutnat kombinace rizota a červené řepy a musím říct, že tato kombinace mi opravdu chutnala. Skořice v pokrmu nebyla až tolik výrazná, z rizota jen lehce zavoněla. Co se týká přípravy jídla, tak tam už to bylo trochu horší. Nevím, zda jsem měla, vařila na příliš silném plameni, ale potřebovala jsem asi dvojnásobné množství vody, abych jáhly dostatečně uvařila. S vařením jahel nemám až tolik zkušeností, ale dočetla jsem se, že jsou prý obvykle trochu tvrdší, takže kdo ví, kde se stala chyba. Jak už jsem v úvodu zmínila, tak červená řepa dodala pokrmu nejen dobrou chuť (i když výrazná chuť červené řepy to není, takže je pokrm vhodný i pro ty, co řepu příliš neradi), ale také krásnou tmavě červenou barvu, díky které je jídlo opravdu fotogenické. Do pokrmu bych možná také dala trochu více cibule, díky které by mohl být pokrm ještě lepší.

Rizoto mě příjemně zasytilo, ale přitom nebylo těžké. Obsahuje totiž vlákninu, ale málo tuku, pokud si to tam člověk sám nepřidá. Pro optimální chuť bych vám navrhla místo čisté vody vařit rizoto ve vývaru. Já jsem do rizota přidala sůl, pepř a čerstvé bylinky. Po dovaření jsem do rizota doplnila ještě žervé, a tak mělo výsledné jídlo správou krémovou chuť a konzistenci. Jelikož přítel štíhlou linii příliš neřeší, připravila jsem mu rizoto s máslem a na závěr zakápla trochou olivového oleje.

Rizoto můžete servírovat buď samostatně (doporučuji 1.5 porce), posypat parmezánem nebo podávat s masem nebo náhražkou masa. Mé recepty s tímto výrobkem můžete najít tady:

Ranní rozbrus - müsli se zázvorem

Tento výrobek mě zaujal na první pohled, a to proto, že obsahuje zázvor, který mám velmi ráda. Měla jsem velké balení, u kterého, jak už jsem v úvodu zmínila, bych ocenila znovu uzavíratelnost. Směs obsahuje ovesné lupínky, ovesné vločky, rozinky, fíky, datle, brusinka, vlašské ořechy, sušený kokos a sušený zázvor. Co se týká vloček, tak jsou spíše jemnější nebo tenčí. Pokud jste zvyklí müsli jíst s mlékem, tak jen čekejte, že se vám více rozmočí. Nejlepší je proto toto müsli jíst podle mě s jogurtem. Nejlepší varianta, kterou jsem vyzkoušela, je zamíchat müsli do jogurtu, nechat ho chvíli změknout a pak ho doplnit o čerstvé ovoce a lžičku medu. Tuto variantu jsem si velmi oblíbila.

U tohoto müsli se mi líbil správný poměr vloček a lupínků a vloček a sušeného ovoce. Müsli nebylo příliš suché ani kaloricky náročné. Také oceňuje správný výběr sušeného ovoce - kombinace sladkého (fíky, datle) a nakyslého ovoce (brusinky). Zázvor dodal müsli zajímavou chuť. Ale je v něm jen pár kousků, takže se nemusíte bát, že by bylo müsli díky němu příliš pikantní. Ořechy dodaly müsli správnou strukturu a ne vždy se setkáte s tím, že by byly v müsli právě vlašské ořechy, které mají svou specifickou chuť.

Rýžová kaše s kokosem a brusinkami

Na tuto kaši jsem byla hodně zvědavá, protože stále hledám způsob, jak si připravit snadno rýžovou kaši, aniž bych stále půl hodiny nad hrncem. Tuto kaši stačí zalít vodou a pár minut povařit. Po otevření balení mě zaujala příjemná a intenzivní vůně kokosu. Ten ale v hotovém pokrmu nešel tolik cítit, jak bych očekávala. V kaši jsou kromě kokosu také chia semínka a brusinky. Brusinky mají lehce nakyslou chuť, která se mi v kaši až tolik nehodila. Zvolila bych spíše sušené meruňky, které jsou sladší a které se mi k rýžové kaši zdají vhodnější. Kaše na rozdíl od müsli obsahuje přidaný (kokosový) cukr, takže může být pro některé trochu víc sladká. Musím také říct, že ani barva kaše není příliš lákavá a šedá kaše se hold špatně fotí. Celkově kaše nebyla špatná, ale příliš mě nezaujala. Celý pokrm má poměrně málo bílkovin, a tak je lepší buď kaši připravit v mléce, přidat proteinový prášek nebo přimíchat do něj bílek, jak jsem to udělala já.

Edit: A jako by mi LeGracie četla myšlenky, dneska jsem narazila na jejich pro-te(be)-in (proteinovou) rýžovou kaši právě s meruňkami a mandlemi zde, která obsahuje navíc chybějící bílkoviny!

Kus-štrúdlu

Kus-štrúdlu je asi první výrobek, na který jsem v jejich nabídce narazila. Jeho příprava je opět velmi snadná. Na jeho přípravu vám bude stačit jen 7 minut. Stačí vsypat kuskus do misky, přidat případně další ingredience jako je sůl, cukr nebo máslo, pokud chcete a vše zalít vodou a nechat kuskus 7 minut nabobtnat. Kuskus pak stačí vidličkou lehce nakypřit a snídani nebo zdravou svačinu máte hotovou. Chuť směsi je příjemná, není příliš výrazná, ale ani bez chuti. Směs obsahuje větší kusy jablek i se slupkou, díky tomu jsou v pokrmu jablka příjemně cítit a dodají mu strukturu. Kukuřičné vločky šly ve směsi spíše vidět než cítit.

Zante - kuskus po řecku

Poslední výrobek, který vám dnes představím je kuskus po řecku, který kromě kuskusu obsahuje kukuřičné vločky, sušená rajčata, sušené olivy, sušený česnek a sušená petrželová nať. Nenajdete v něm opět žádnou přidanou sůl, glutamáty ani příliš výrazné koření. Tento kuskus se mi velmi hodil tehdy, když jsem jeden den musela zůstat kvůli nemoci doma a potřebovala jsem si rychle uvařit oběd, abych mohla zas zalézt zpátky do postele. Příprava vám stejně jako u předchozího kuskusu zabere jen 7 minut. Během této doby jsem si připravila omeletu a rychlý oběd byl na světě. Kuskus byl krásně voňavý a byly v něm cítit sušená rajčata. Ostatní ingredience kuskus krásně provoněly. Co se týká kukuřičných vloček, tak opět mi přišly ve směsi tak trochu zbytečné, protože ve směsi prostě zaniknou.

Kuskus je opět lepší zalít spíše vývarem než jen vodou, ať má výraznější chuť. Dobré je přidat do něj špetku soli a přidat buď nějaký sýr (balkánský, parmazán, apod.) nebo žervé, díky kterému sice nebude kuskus tak kyprý, ale přidá kuskusu na chuti. Přidat můžete také lžičku olivového oleje, hrstku máty nebo nastrouhané citrónové kůry, která směs osvěží.