Lehká kapří polévka
30.12.2022
Vánoce má řada lidí spojených s kapří polévkou. Kapří hlavy jsou tak nedostatkovým zbožím. I já jsem měla u budoucí tchýně kapří polévku v rámci štědrého dne, nicméně každý týden bych si ji kvůli zásmažce, kterou obsahuje asi nevařila. A tak jsem přišla s lehčí variantou, která je také velmi dobrá. Je zahuštěná pouze zeleninou.

Suroviny
- 2 kapří skelety
- 260g mlíčí a jiker
- 2 mrkve
- 2 petržele
- bobkový list, nové koření, celý pepř
- sůl
Postup
Do hrnce dejte kapří skelety, mrkev, petržel, lžičku soli, pár kuliček pepře a nového koření a pár bobkových listů. Zalijte vodou a nechte vařit asi 30min.
Vývar sceďte. Zeleninu rozmixujte a použijte na zahuštění polévky. Maso ze skeletů oberte a vraťe do vývaru. Přidejte mlíčí a jikry a na kostky nakrájenou mrkev a petržel a povařte asi 15-20 minut do změknutí.
Tipy
- Podávejte s pečivem nebo krutony.
- Polévku můžete zahustit jížkou.
- Polévku můžet zjemnit mlékem nebo smetanou.
- Polévku můžete ozdobit petrželkou.
- Místo skeletu můžete použít hlavu.
- Do polévky můžete přidal 100ml bílého vína.
- Zeleninu můžete předem orestovat na másle.
- Ryby by měly být nepostradatelnou součástí vašeho jídelníčku. Měli byste je konzumovat aspoň 2-3 krát týdně. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které přispívají ke snížen rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelnou konzumací ryb můžete snížit hladinu škodlivého LDL cholesterol v krvi a naopak zvýšit hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Kromě tuku najdete v rybách i jiné prospěšné látky jako vápník, vitamíny A, D, B, železo, fosfor, hořčík, zinek či jód. Konzumace ryb působí pozitivně na váš zrak a pomáhá při regeneraci svalů.
- Energetická hodnota: 666kJ
- Počet porcí: 6