Lehká kapří polévka

30.12.2022

Vánoce má řada lidí spojených s kapří polévkou. Kapří hlavy jsou tak nedostatkovým zbožím. I já jsem měla u budoucí tchýně kapří polévku v rámci štědrého dne, nicméně každý týden bych si ji kvůli zásmažce, kterou obsahuje asi nevařila. A tak jsem přišla s lehčí variantou, která je také velmi dobrá. Je zahuštěná pouze zeleninou.

Suroviny

  • 2 kapří skelety
  • 260g mlíčí a jiker
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
  • sůl

Postup

Do hrnce dejte kapří skelety, mrkev, petržel, lžičku soli, pár kuliček pepře a nového koření a pár bobkových listů. Zalijte vodou a nechte vařit asi 30min. 

Vývar sceďte. Zeleninu rozmixujte a použijte na zahuštění polévky. Maso ze skeletů oberte a vraťe do vývaru. Přidejte mlíčí a jikry a na kostky nakrájenou mrkev a petržel a povařte asi 15-20 minut do změknutí.  


Tipy

  • Podávejte s pečivem nebo krutony.
  • Polévku můžete zahustit jížkou.
  • Polévku můžet zjemnit mlékem nebo smetanou.
  • Polévku můžete ozdobit petrželkou.
  • Místo skeletu můžete použít hlavu.
  • Do polévky můžete přidal 100ml bílého vína.
  • Zeleninu můžete předem orestovat na másle.
  • Ryby by měly být nepostradatelnou součástí vašeho jídelníčku. Měli byste je konzumovat aspoň 2-3 krát týdně. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které přispívají ke snížen rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelnou konzumací ryb můžete snížit hladinu škodlivého LDL cholesterol v krvi a naopak zvýšit hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Kromě tuku najdete v rybách i jiné prospěšné látky jako vápník, vitamíny A, D, B, železo, fosfor, hořčík, zinek či jód. Konzumace ryb působí pozitivně na váš zrak a pomáhá při regeneraci svalů.

  • Energetická hodnota: 666kJ
  • Počet porcí: