Lehké francouzské toasty
10.07.2017
Pokud si můžu vybrat, tak preferuji spíše sladké snídaně. Zdá se mi, že pak nemám takové chutě na sladké během dne, protože uspokojím své chuťové buňky porcí sladkého (ale zároveň zdravého) hned po ránu. Sem tam se mi ale omrzí kaše a jogurt s ovesnými vločkami a chci nějakou změnu. Francouzské toasty jsem sice nikdy neměla, ale chtěla jsem je někdy vyzkoušet. Ty klasické ale obsahují poměrně velké množství tuku, ať už z másla, smetany nebo vejce, a proto jsem vymyslela tuto lehčí variantu, kterou si můžete připravit každý den bez výčitek svědomí.

Suroviny
- 80g celozrnné bagety
- bílek z 1 velkého vejce
- 30ml polotučného mléka
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 60g jablka
- 5g rozinek
- 100g řeckého bílého jogurtu
- 1 lžička medu
- skořice
Postup
Do hlubokého talíře dejte bílek, mléko, lžičku vanilkového cukru, skořici a vše vyšlehejte. Celozrnnou bagetu rozkrojte a obalte ve směsi. Nechte chvíli odstát a mezitím si rozehřejte nepřilnavou pánev. Na ní pak bagetu opečte.
Jablka nakrájejte na kostičky, dejte do kastrůlku, přidejte lžičku cukru, skořici a poduste.
Hotovou bagetu naskládejte na talíř, přidejte jogurt, podušená jablka, přidejte pár rozinek a zakápněte lžičkou medu.
Tipy
- Bagety můžete opéct na nepřilnavé pánvi zcela bez tuku nebo můžete přidat trochu kokosového nebo řepkového oleje. Bagetu můžete také péct v troubě při 180°C na pečícím papíru.
- Kromě jablek můžete toasty podávat také s jiným druhem ovoce, např. borůvkami nebo malinami.
- Lepší je použít řecký jogurt, který je hustší než klasické bílé. Můžete použít ale ochucený tvaroh, tedy smíchat tvaroh s jogurtem a směs dosladit, nebo můžete použít ricottu.
- Cukr můžete použít buď vanilkový, klasický nebo třtinový.
- Celozrnná mouka se od té klasické bílé liší v tom, že obsahuje i klíčky a vnější obal zrn, který je bohatý na minerální látky (vápník, žezelo, hořčík, zinek), vitamíny (skupiny B a E) a vlákninu (12 g/100 g celoznné pšeničné mouky oproti 3 g/100 g bílé pšeničné mouky). Z tohoto důvodu vás celozrnné pečivo zasytí na delší dobu a můžete ho sníst menší množství. Mouku vybírejte v bio kvalitě, neboť použité pesticidy se mohou ukládat právě v obalu zrn. Celozrnné mouky mají tendenci žluknout a nevydrží tak dlouho jako klasické bílé mouky kvůli přírodním olejům v klíčcích. Celozrnná mouka obsahuje lepek, který není vhodný pro celiaky.
- Energetická hodnota: 1 774kJ
- Počer porcí: 1