Lilkový salát s brusinkami
01.08.2016
Lilek je zelenina, která je přímo určená ke grilování. Navíc je zrovna v sezóně, takže ho seženete v obchodě za přijatelnou cenu. Můžete si z něj připravit různé zeleninové směsi, např. ratatouille, anebo ho ogrilovat a připravit si z něj tento salát. Stačí přidat pečivo a lehká večeře je během chvilky na stole téměř bez práce.
Suroviny
- 1 lilek
- směs listových salátů
- 75g bílého jogurtu
- hrstka brusinek
- citronóvá šťáva
- trs petržele
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte "vypotit". Smyjte z něj sůl, opepřete, pokapejte olivovým olejem a ogrilujte ho v troubě na 180°C do hněda. Následně ho nechte zchladnout. Mezitím si připravte jednoduchý dresink. Smíchejte jogurt s nasekanou petrželovou natí. Přidejte sůl, pepř a pár kapek citrónové šťávy. Lilek smíchejte se směsí listových salátů a brusinkami. Podávejte ho s dresinkem a celozrnným pečivem.
Tipy
- Dresink můžete obohatit o další chutě, pokud do něj přidáte chilli, mletou papriku, směs různých bylinek nebo stroužek česneku.
- Místo citrónové šťávy můžete použít i vinný nebo balzamikový ocet, který dresinku dodá zas zcela jinou chuť.
- Salát nemá příliš bílkovin. Proto ho podávejte jako přílohu například ke grilovanému masu nebo jako lehkou večeři.
- Pokud je na vás dresink příliš kyselý, přidejte do něj trochu medu.
- Místo směsi listovým salátů můžete lilek promíchat s listy bazalky nebo čerstvé máty.
- Lilek je nízkokalorická zelenina, která je z 90% tvořena vodou. Obsahuje především vlákninu, která pomáhá trávení a snižování cholesterolu. Čistí nejen játra, ale celý organizmus. Navíc má také močopudné účinky a pomáhá v prevenci proti rakovině. Je vydatným zdrojem beta-karotenu (vitamínu A), vitamínu B a C, díky tomu je prospěšný nejen zraku ale i imunitnímu systému. Lilek působí také pozitivně na činnost srdce. Obsahuje velké množství draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak.
- Energetická hodnota: 767kJ
- Počet porcí: 1