Listovaný bílkový dezert s malinami

22.07.2017

Taky vás občas odpoledne honí mlsná, ale chcete si dát něco lehkého? Tento dezert si můžete dopřát bez výčitek klidně i po večeři. Obsahuje totiž dostatek bílkovin a jen malé množství cukru. Navíc si můžete místo plátu těsta připravit pusinky a naskládat si dezert do skleničky.

Suroviny

  • 1 bílek
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 / 2 lžičky škrobu
  • 100g malin (10g na ozdobu)
  • 1 lžička cukru krystal
  • 80g jogurtu
  • 1 lžička medu
  • kakao

Postup

Do bílku přidejte špetku soli a vyšlehejte ho do pěny. Přidejte škrob, lžičku cukru moučky a lehce, ale důkladně je vmíchejte do pěny. Na plech dejte pečící papír a sníh rozetřete do plátu. Nechte péct v troubě na 140°C asi 10 minut a pak dopékejte asi 30 minut na 60°C, dokud se plát nevysuší.

Plát nakrájejte na obdélníky. Mezi jednotlivé pláty dejte jogurt a malinovou omáčku, kterou si připravíte tak, že svaříte cca 90g malin se lžičkou cukru. Dozdobte zbylými malinami a kakaovým topinkem, který si připravíte smícháním kakaa se lžičkou medu a trochou cukru.


Tipy

  • Předtím než pláty odlepíte z pečícího papíru, nechte je vychladnout. Aby se pláty lépe odlepovaly, je dobré pečící papír potřít ze zdola vodou.
  • Můžete použít libovolné sezónní ovoce, marmeládu nebo džem.
  • Ze sněhu můžete vytvořit také pusinky a naskládat je společně s ovocem a jogurtem do skleničky.
  • Jogurt můžete použít klasický nebo řecký.
  • Místo jogurtu si můžete připravit tvarohový krém smícháním tvarohu, jogurtu, vanilky (vanilkové esence) a medu nebo cukru.
  • Dezert můžete pokapat také rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

  • Energetická hodnota: 629kJ
  • Počet porcí: 1