Lívance s mákem a citrónem
01.04.2018
Nevím, jak vy, ale jako malá jsem neměla mák vůbec ráda. Když jsem si měla vybrat, tak jsem raději sáhla po tvarohovém nebo jablkovém koláči než po makovém. Ale k některým potravinám se člověk projí až časem. A tak i já čas od času použiju mák například u přípravy snídani. Dneska jsem si pro vás připravila nadýchané makové lívance.

Suroviny
- 25g ovesných vloček jemných
- 2 bílky
- 80g banánu
- 20g mletého máku
- 1 lžička medu
- 2 lžičky citrónové šťávy
- kůra z poloviny citrónu
- 140g řeckého jogurtu
- skořice
- špetka soli
Postup
Smíchejte vločky s kypřícím práškem, solí, mákem, skořicí a částí citrónové kůry. V druhé misce smíchejte bílek s rozmačkaným banánem. Obě směsi smíchejte a nechte chvíli odstát.
Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem a opečte na ní lívance.
V misce smíchejte med s citrónovou šťávou. Lívance touto omáčku polijte. Přidejte jogurt a posypejte zbytkem citrónové šťávy.
- Pokud jsou lívance pro vás málo sladké, můžete přidat med nebo jiné sladidlo.
- Místo máku můžete použít chia semínka nebo sezamová semínka.
- Kromě skořice můžete do těsta přimíchat i špetku sušeného zázvoru.
- Lívance můžete dozdobit banánem nebo jiným ovocem.
- Jogurt můžete použít řecký, skyr, klasický bílý jogurt nebo půl na půl tvaroh a jogurt, který můžete dosladit.
- Pokud chcete, můžete do těsta přimíchat pár rozinek, brusinek nebo nakrájené sušené švestky.
- Lívance můžete místo citrónové omáčky potřít trochou povidel nebo kvalitní marmelády.
- Mák je význemným zdrojem vitamínu D a především vápníku. Ve 100 g máku naleznete 1400 mg vápníku, což je dvanáckrát více než v mléku. Vápník je potřebný v období dětství, dospívání, těhotenství nebo v případě osterporózy.
- Banány by měly být součástí vašeho jídelníčku kvůli obsahu draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a serotoninu. Tyto látky podporují činnost mozku, svalové a nervové soustavy, působí na zlepšení nálady a pomáhají při menstruačních problémech. Banány jsou navíc zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která snižuje hladinu lipidů a cholesterolu a pomáhá při trávení.
- Ovesné vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.