Marinované krůtí prso s pečenou dýní

15.09.2018

Přemýšlíte, co si uvařit na oběd? Já jsem o víkendu také přemýšlela. Inspiraci jsem dostala od maminky, která mi z hnojiště přinesla dýni. Ano, opravdu. Vyhodili jsme dýňová semínka na hnojiště a během pár měsíců se nám tam urodila dýně. A tak jsem nakonec připravila tyto opravdu šťavnaté krůtí prsa a jako přílohu jsem zvolila právě dýni. Asi vám bude chvíli trvat než jí oloupete, ale za tu námahu mi to vždycky stojí.

Suroviny

  • 110g krůtích prsou
  • 400g máslové dýně
  • 1 menší lžičky řepkového oleje

Marináda

  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky
  • sůl, pepř

Dresink

  • 40g bílého jogurtu 
  • hrstka petrželové natě
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si namarinujte maso. Smíchejte polovinu lžíce až lžíci balzamikového octa, nasekané čerstvé bylinky a utřený stroužek česneku. Krůtí prso osolte, opepřete a obalte v marinádě. Nechte v chladu marinovat aspoň 2 hodiny.

Dále oloupejte dýni a nakrájejte ji na tlustější plátky. Osolte jí, opepřete a rozložte na plech, na který dejte pečicí papír. Přidejte čerstvé bylinky a na plátky nakrájený česnek. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut.  

Dresink si připravíte jednoduše. Stačí smíchat jogurt s citronovou šťávou, nasekanou petrželkou a dochutit solí a pepřem.

Maso vytáhněte z marinády a opečte na pánvi s trochou oleje. 


Tipy

  • Krůtí maso je sice sušší maso, ale díky balzamikovému octu zůstane křehké a šťavnaté.
  • Maso můžete péct také v troubě při 180° do změknutí.
  • Pokud chcete dýni glazovanou, pak k dýni přidejte ještě půl lžíce cukru.
  • Bylinky může použít buď čerstvé nebo sušené. Já jsem použila čerstvý tymián do marinády a větvičky rozmarýnu k dýni.
  • Česnek buď můžete prolisovat, nakrájet na plátky nebo můžete péct celou polovinu česneku.
  • Dýni můžete pokapat olejem.
  • Dip můžete připravit z klasického bílého jogurtu, řecký jogurt (ten jsem použila já) nebo zakysanou smetanu. 
  • Pokud chcete mít dip výraznější, pak přidejte stroužek česneku, mletou papriku, lžičku olivového oleje nebo hořčice.
  • Dip je lepší nechat odležet, aby se chutě uležely.
  • Z dýně nemusíte mít strach. Možná jen z té vydlabané na halloweena. Dýně je z 90% tvořena vodou, rozpustnou vlákninou a poměrně málo sacharidy. Patří mezi potraviny s nejnižším obsahem sodíku a tuku, a tak napomáhá k snížení krevního tlaku, má diuretické a laxativní účinky a slouží k prevenci rakoviny. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin jako je betakaroten, draslík, vápník, zinek, ale také železo a především v semenech naleznete nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních, srdečních nebo také žaludečních potížích. Dýně je vhodná rovněž pro diabetiky.  


  • Energetická hodnota: 1 976kJ
  • Počet porcí: 1