Melounový salát

04.08.2016

Věděli jste, že meloun je zelenina? Pokud ne, tak tomu opravdu tak je! Meloun je především skvělý k osvěžení v horkých letních dnech. Mohla bych ho jíst denně. Nemusíte ho jíst ale jen samotný. Dá se skvěle zkombinovat například s šunkou nebo okurkou, která je podobné konzistence. 

Suroviny

  • meloun
  • salátková okurka
  • 100g kvalitní šunky
  • plátky mandlí
  • hrst rukoly
  • hrst bazalky
  • sůl

Dresink

  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička olivového oleje
  • pepř

Postup

Nejprve si připravte balzamikovou redukci tím způsobem, že svaříte balzamikový ocet s cukrem a přidáte do něj pepř a olivový olej. Meloun si nakrájejte na stejně velké kostky jako okurku, kterou nejdříve oškrábejte a můžete jí lehce osolit. Meloun s okurkou promíchejte přidejte nakrájenou šunku, očištěnou rukolu, lístky bazalky, opražené mandle a nakonec salát zalijte vychladlým balzamikovým dresinkem.


Tipy

  • Šunku vybírejte kvalitní. Měla by mít nejlépe nad 90% masa.
  • Z melounu vyberte semínka, ne každý je má rád.
  • Mandle opražte na suché pánvi.
  • Místo cukru můžete do dresinku použít med.
  • K salátu podávejte kus celozrnného pečiva.
  • Do salátu nedávejte příliš mnoho dresinku, je opravdu výrazný.
  • Pro využití vitamínů z melounu přidejte do salátu aspoň trochu olivového oleje.
  • Meloun je zelenina, která sice neobsahuje vlákninu, zato spoustu vody, která uhasí vaši žízeň. Meloun především přispívá k regeneraci, jelikož napomáhá k přísunu výživových látek do svalů (hlavně bílkovin). Díky obsahu antioxidantů (lykopenu) slouží k prevenci proti srdečním onemočněním a rakovině. Najdete v něm i zásoby vitamínů (A, B, C) a minerálních látek (hořčík, draslík, sodík).

  • Energetická hodnota: 1 200kJ
  • Počet porcí: 1