Melounový salát
04.08.2016
Věděli jste, že meloun je zelenina? Pokud ne, tak tomu opravdu tak je! Meloun je především skvělý k osvěžení v horkých letních dnech. Mohla bych ho jíst denně. Nemusíte ho jíst ale jen samotný. Dá se skvěle zkombinovat například s šunkou nebo okurkou, která je podobné konzistence.

Suroviny
- meloun
- salátková okurka
- 100g kvalitní šunky
- plátky mandlí
- hrst rukoly
- hrst bazalky
- sůl
Dresink
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička olivového oleje
- pepř
Postup
Nejprve si připravte balzamikovou redukci tím způsobem, že svaříte balzamikový ocet s cukrem a přidáte do něj pepř a olivový olej. Meloun si nakrájejte na stejně velké kostky jako okurku, kterou nejdříve oškrábejte a můžete jí lehce osolit. Meloun s okurkou promíchejte přidejte nakrájenou šunku, očištěnou rukolu, lístky bazalky, opražené mandle a nakonec salát zalijte vychladlým balzamikovým dresinkem.
Tipy
- Šunku vybírejte kvalitní. Měla by mít nejlépe nad 90% masa.
- Z melounu vyberte semínka, ne každý je má rád.
- Mandle opražte na suché pánvi.
- Místo cukru můžete do dresinku použít med.
- K salátu podávejte kus celozrnného pečiva.
- Do salátu nedávejte příliš mnoho dresinku, je opravdu výrazný.
- Pro využití vitamínů z melounu přidejte do salátu aspoň trochu olivového oleje.
- Meloun je zelenina, která sice neobsahuje vlákninu, zato spoustu vody, která uhasí vaši žízeň. Meloun především přispívá k regeneraci, jelikož napomáhá k přísunu výživových látek do svalů (hlavně bílkovin). Díky obsahu antioxidantů (lykopenu) slouží k prevenci proti srdečním onemočněním a rakovině. Najdete v něm i zásoby vitamínů (A, B, C) a minerálních látek (hořčík, draslík, sodík).
- Energetická hodnota: 1 200kJ
- Počet porcí: 1