Mrkvová omáčka s celozrnnými těstovinami a krůtím masem
08.02.2023

Suroviny
- 150g krůtího masa
- 150g mrkve
- 50ml plnotučného mléka
- 65g celozrnných těstovin
- 50g cibule
- pomerančová šťáva
- plátek pomeranče
- olej
- muškátový oříšek, kari
- sůl, pepř
Postup
Cibuli nakrájejte na jemno. Orestujte na pánvičce a přidejte krůtí maso, které osolte, opepřete a posypejte kari. Přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a ještě chvíli orestujte. Vše zalijte vodou a mlékem a nechte podusit.
Vyjměte maso z omáčky a omáčku rozmixujte dohladka. Dochuťte muškátovým oříškem a pomerančovou šťávou.
Podávejte s celozrnnými těstovinami, které uvařte podle návodu.
Tipy
- Místo krůtího masa můžete použít kuřecí nebo králičí.
- Naučila jsem se používat místo smetany plnotučné mléko, ale klidně můžete použít smetanu nebo mléko polotučné.
- Vodu můžete nahradit zeleninovým nebo masovým vývarem.
- V omáčce můžete nechat pár kousků mrkve, pokud nechcete úplně jemnou strukturu.
- Jako přílohu můžete zvolit také kuskus, bulgur, quinou nebo bramborovou kaši.
- Místo pomerančové šťávy můžete použít citrónovou.
- Pokrm můžete posypat černým sezamem.
- Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).
- Energetická hodnota: 2 099kJ
- Počet porcí: 1