Mrkvová omáčka s celozrnnými těstovinami a krůtím masem

08.02.2023

Suroviny

  • 150g krůtího masa
  • 150g mrkve
  • 50ml plnotučného mléka
  • 65g celozrnných těstovin
  • 50g cibule
  • pomerančová šťáva
  • plátek pomeranče
  • olej
  • muškátový oříšek, kari
  • sůl, pepř

Postup

Cibuli nakrájejte na jemno. Orestujte na pánvičce a přidejte krůtí maso, které osolte, opepřete a posypejte kari. Přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a ještě chvíli orestujte. Vše zalijte vodou a mlékem a nechte podusit. 

Vyjměte maso z omáčky a omáčku rozmixujte dohladka. Dochuťte muškátovým oříškem a pomerančovou šťávou. 

Podávejte s celozrnnými těstovinami, které uvařte podle návodu.


Tipy

  • Místo krůtího masa můžete použít kuřecí nebo králičí.
  • Naučila jsem se používat místo smetany plnotučné mléko, ale klidně můžete použít smetanu nebo mléko polotučné.
  • Vodu můžete nahradit zeleninovým nebo masovým vývarem.
  • V omáčce můžete nechat pár kousků mrkve, pokud nechcete úplně jemnou strukturu.
  • Jako přílohu můžete zvolit také kuskus, bulgur, quinou nebo bramborovou kaši.
  • Místo pomerančové šťávy můžete použít citrónovou.
  • Pokrm můžete posypat černým sezamem.
  • Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).

  • Energetická hodnota: 2 099kJ
  • Počet porcí: 1