Mrkvová polévka se zázvorem a chilli

06.10.2019

Máte to tak taky? S příchodem chladnějšího počasí mám čím dál tím větší chuť na polévky. Hlavně, když se po celém dni vrátím z práce domů, tak jsem ráda, když na mě v lednici čeká uvařená polévka. V poslední době jsem si oblíbila především ty zeleninové krémové, ať už z dýně, mrkve, květáku nebo třeba pórku. A tak jsem pro vás sepsala recept na jednu z nich.

Suroviny

  • 500g mrkve
  • 800ml zeleninového vývaru
  • 200ml mléka
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička řepkového oleje
  • citronová šťáva
  • chilli
  • sůl, pepř

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Cibuli lehce orestujte a přidejte nastrouhaný zázvor. Mrkev očistěte a nakrájejte na větší kusy. A přidejte ji do hrnce. Vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte asi 20 minut provařit, dokud není mrkev měkká. 

Poté přidejte mléko a vše polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a přidejte chilli. 


Tipy

  • Do polévky můžete místo klasického mléka přidat mléko kokosové nebo ovesné.
  • Pokud je polévka příliš řídká, můžete přidat příště více mrkve nebo zahustit polévku tapiokovým škrobem, moukou nebo hraškou.
  • Nemáte-li rádi příliš pikantní jídla, můžete vynechat chilli. 
  • Kromě zázvoru a chilli můžete do polévky také přidat curry koření, mletou papriku nebo kurkumu.
  • Polévku můžete servírovat s lžící zakysané smetany nebo jogurtu.
  • Před podáváním posypejte polévku nasekaným koriandrem, petrželí nebo pažitkou.
  • Polévku můžete také podávat s opraženou cizrnou, hráškem nebo semínky.
  • Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholestorol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník). 

  • Počet porcí: 4
  • Energetická hodnota: 418kJ