Naše kaše - recenze

11.08.2014

Vstáváte ráno bez energie a zdlouhavá příprava zdravé a hodnotné snídaně je pro vás nadlidský výkon? Chcete jen něco rychle sníst a běžet do práce? V tom případě zamiřte do obchodu pro Naši kaši.

Naše kaše je koncept výroby hotových kaší, který se zrodil v hlavách dvou mladých lidí, a to Jany Burešové a Davida Borozidise. Jejich projekt mě velice zaujal. Uvařené kašičky sladké či slané chuti připravené k přímé konzumaci je originální nápad, který si jistě zaslouží pozornost.

Společnost Naše kaše byla založena v roce 2013. Od té doby rozšířili své kaše nejen po Praze, ale můžete si na nich pochutnat i v Brně nebo Mladé Boleslavi. Jelikož bydlím v Brně, vydala jsem se do obchůdku s názvem Koloniál, který tyto kaše nabízí, a koupila jsem si hned čtyři příchutě. V nabídce mají jak sladké, tak i slané varianty.

Do rukou se mi tak dostaly čtyři sympatické kulaté kelímky. Líbí se mi jejich jednoduchý design i přiměřená velikost, takže se nemusíte bát, že by se vám nevlezly do kabelky. Stačí jen vlastní lžička a můžete se do nich s chutí pustit. Jediné, co mi na obalu chybělo, byly informace o výživových hodnotách, jelikož, kdo se zajímá o zdravou snídani, tak by jistě tyto informace ocenil.

Kaše jsou vyráběny z kvalitních surovin bio kvality. Velkým plusem je, že pro přípravu kaší nepoužívají jako základ pro vaření obilovin mléko, či jinou alternativu, ale vodu, čímž se však chuť výsledné kaše nijak nezhoršuje. A na své si přijdou i bezlepkáři, jelikož lepek v kaších také nenajdete.

Webové stránky společnosti jsou velmi svěží, kvalitní a přehledné. Najdete zde potřebné informace o produktech jako je složení, doba trvanlivosti, tipy na servírování a doporučení. Možná by bylo vhodné přidat údaj o gramáži a stejně jako na obal produktu údaje o výživových hodnotách produktu. Můžete se zde také dočíst něco o autorech projektu a místech, kde Naše kaše naleznete. Kaše lze nakoupit jen v kamenných obchodech.

Nyní už k samotné ochutnávce kaší. Jak jsem již v úvodu zmínila, k testování jsem si koupila čtyři příchutě. Na úvod musím podotknout, že mě zaskočila cena. Je otázkou, jaká by měla být cílová skupina kaší, za kelímek totiž zaplatíte 48Kč. Za kvalitní suroviny jsem ochotna si připlatit, ale Naši kaši budu brát asi jen jako obměnu jídelníčku jednou za čas v případě nutnosti, např. při cestování.

90-60-90

Je nutno uznat, že nejen nápad na přípravu kaší, ale i názvy jsou originální. 90-60-90 kaše je určena pro všechny, kteří si chtějí udržet linii. Hlavní složkou kaše je pohanka smíchaná se švestkovým sirupem a kousky švestek. Je ovoněná skořicí a oslazená jablkovým pyré. Pro správnou chuť je do všech kaší přidána i špetka soli. Díky plátkům mandlí na povrchu vypadá kaše i vzhledově velmi hezky oproti jiným kaším. Bohužel pokud mám hodnotit chuť, musím podotknout, že se mi zdála trochu přeslazená a vadil mi křupající mák. Kombinace švestek a máku byla však příjemná a, i když příliš nepreferuju pohanku, tak chuť pohanky v kaši nedominovala. Asi bych si rozmyslela, zda bych si kaši vzala do práce nebo školy, protože i přes vtipně přiložené párátko, by se mi asi nechtělo řešit, zda jsem odstranila všechny zrníčka máku z mezizubních štěrbin. Kaše mě tedy celkově moc neoslnila, a to především pro tvrdost zrníček máku, které mezi zuby nepříjemně křupou.

Fazolová

Milým překvapením však byla fazolová kaše. Luštěniny už od dětství příliš nevyhledávám a fazole jsou pro mě asi tím nejméně oblíbeným druhem luštěnin. Ale i taková averze se dá překonat, pokud to s luštěninami někdo umí tak jako David s Janou. Fazole v kaši jsou velmi důkladně rozmixovány a v kombinaci se správným ochucením a přidáním rajčat a rajčatové šťávy vznikla kaše, která by si mohla najít své oblíbence i v řadách odpůrců luštěnin. Mile překvapí i bazalka, která kaši hezky ovoní. Jen se mi zdála kaše lehce slanější, ale je to možná jen tím, že každý trochu jinak solí. Pokud přihlédnu k tomu, že je to fazolová kaše a ne pomazánka, tak jsem byla spokojená i s konzistencí. Tato kaše je tak pro mě jednoznačným vítězem testu.

Pouťová

Co byste čekali od pouťové příchutě? Základem této kaše je kukuřičná polenta, která mi přišla stejně jako v případě fazolové kaše trochu slanější. Polentová kaše, která patří k mým oblíbeným kaším, byla doplněná meruňkovým pyré doslazeným jablkovým moštem a medem, které mělo být podle složení na obalu ovoněné skořicí, hřebíčkem, pepřem, anýzem a celou řadou jiných koření. Musím ale říct, že koření v pyré není až tolik výrazné, což někteří zákazníci možná ocení, mě tato varianta kaše však příliš neoslovila. Kaše bohužel ani co do vzhledu moc lákavá není. Pohrála bych si proto více s ochucením jablečného pyré a připadala něco nahoru na ozdobení.

Staročeská

Co se týká vzhledu, staročeská kaše mile zaujme hned po otevření kelímku, je totiž stejně jako 90-60-90 kaše posypaná plátky mandlí. Jáhlová kaše měla díky přidaným mandlím a rozinkám i zajímavou strukturu. Soli i cukru v ní bylo tak akorát a byla příjemně ovoněná skořicí. Sladkost kaše byla docílena přidáním jablečného pyré, mrkve a datlového sirupu. Bohužel dle mého názoru mrkev nebyla dostatečně rozvařená. Je pravda, že některým zákazníkům by mohlo vyhovovat, že mrkev je v kaši skutečně přiznaná, já bych ji však upřednostnila v tomto případě v podobě pyré. Název mi přijde zavádějící, jelikož je v kaši použit datlový sirup, což je exotická surovina, která mi k staročeské příchuti příliš nesedí.

Celkově velmi oceňuji originalitu nápadu vařených kaší, které přijdou vhod podnikatelům v centru Prahy při spěchu do práce. Pokud máte rádi studenou variantu kaše, stačí si s sebou přibalit lžičku a posnídat stihnete klidně i během cesty do práce nebo školy. Nejlepší způsob pro ohřátí je na základě samotné autorky Jany přemístit kaši do misky a ohřát ji v hrnci s trochou vody, což také můžu sama potvrdit. Myslím, že tento projekt má jistě svou budoucnost a najde si své zákazníky. Přeju mu tak stále více spokojených zákazníků.