Novinky v mém jídelníčku (1. díl)
V dnešním článku bych ráda shrnula pár novinek, které se začaly objevovat v mém jídelníčku. Některé jsem už delší dobu znala, jiné jsem objevila teprve nedávno. Většina z nich se řadí mezi tzv. superpotraviny. Tedy takové potraviny, které mají vysokou hustotu zdraví prospěšných látek, ať už to jsou vitamíny, minerální látky nebo stopové prvky. Těmi můžou být pro nás obyčejné potraviny jako je brokolice, brusinky, borůvky, slunečnicová semínka, nebo i méně obvyklé potraviny jako Acai, Reishi nebo Maqui.
V nedávné době jsem zažila docela náročné období, kdy jsem byla zavalená prací a neměla chvíli pro sebe kromě pár minut po ránu a před usnutím. Nedostatek spánku, stres a také nachlazení dalo mému organizmu zabrat, a tak jsem si řekla, že do svého jídelníčku zkusím zapojit potraviny bohaté na minerální látky, vitamíny a jiné látky, které by mi pomohly zlepšit imunitu, zklidnit se a dodají mi více energie.
Goji
První potravinu, kterou jsem do svého jídelníčku zařadila, bylo goji neboli kustovnice čínská. Goji jsem znala už dříve, ale obvykle jsem ho jen tak zobala nebo bylo součástí sypaného müsli. Příliš mi nechutnalo, protože nebylo tak sladké jako ostatní sušené ovoce a bylo tvrdé. Ale protože jsem mu chtěla dát ještě šanci, našla jsem si způsob, jak ho konzumovat tak, aby mi chutnalo. Doporučená denní dávka goji je malá hrstka. Tu zaliju vroucí vodou, přidám lžičku medu, pár kapek medu a nechám odstát. Připravím si tak "čaj", ze kterého pak vyjídám i nabobtnané goji.
Goji obsahuje především vitamín C, dále aminokyseliny, minerální látky (zinek, železo, měď, hořčík), betakaroteny, kyselinu linolovou a vitamíny řady B. Goji je silným antioxidantem, který zpomaluje proces stárnutí a zpomaluje růst nádorových buněk. Posiluje imunitu, zmírňuje únavu, zlepšuje paměť a krevní obraz a snižuje krevní tlak. Navíc má protizánětlivé účinky a používá se také jako lék na neplodnost.

Maca peruánská
Protože jsem potřebovala dodat svému tělu více energie a pomoc zvládat náročné stresové období, zařadila jsem dále do svého jídelníčku macu peruánskou. O této rostlině jsem se dozvěděla teprve nedávno. Má velmi specifickou chuť. Nejprve jsem zkoušela macaccino od Iswari, které jsem si zalévala pouze vroucí vodou, ale za lahodný nápoj, který by byl skvělou náhradou ranní kávy, jak je avizováno na stránkách, jsem ho nepovažovala. Macaccino obsahuje macu, kakaový prášek a kokosový cukr. Cena není zrovna nízká, a tak jsem se rozhodla si koupit maca prášek samotný ve větším balení, abych trochu ušetřila. Zkoušela jsem pít macu jen tak, oslazenou, ale stejně jsem nakonec skončila u hrnku kakaa. Tentokrát jsem si ale smíchala kakaový prášek s macou sama, zalila ho teplým mlékem a případně si ho podle chuti ještě dosladím. Jedině tak lze velmi specifickou chuť macy potlačit. Rozhodně ale nečekejte nijak lákavou chuť a snažte se prášek schovat, jak možná nejlépe to jde, tedy do hrnku kakaa nebo to výrazně ochucené snídaňové kaše.
Maca peruánská neboli peruánský ženšen je rostlina pocházející z peruánských And. Maca obsahuje vitamíny řady A, B, C a E, dále pak železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsahuje také velké množství aminokyselin, kyselinu linolenovou, stearovou nebo laurovou a dále pak steroly, které pomáhají zvyšovat výkonnost a tvorbu svalové hmoty. Maca zlepšuje kondici, odolnost vůči stresovým situacím, dodá vám energii, zlepšuje spánek, zmírňuje úzkosti a deprese, podporuje imunitní systém, je účinným antioxidantem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má vliv na správný vývoj kostí, kloubů a šlach.

Lahůdkové droždí
Lahůdkové droždí znám především díky vlogům veganek, které pravidelně sleduju. Vždycky mě zajímalo, jak chutná. Začala jsem ho pravidelně jíst, abych doplnila vitamíny řady B. Ty mají vliv na nervovou soustavu, činnost srdce, podílí se na správném využití tuků (obecně transformaci potravy na energii) v našem těle, transport železa v těle, kvalitu kůže a vlasů, činnost imunitního systému nebo také krvetvorbu. Vegani využívají lahůdkové droždí především z toho důvodu, že obsahuje vitamín B12, který si naše tělo nedokáže vyrobit samo, a jeho zdroje jsou pouze živočišného původu. Lahůdkové droždí obsahuje ale i vysoký obsah bílkovin (41g/100g) s minimem tuku. Najdete v něm i podstatné množství chromu, který pomáhá vstřebávat tuky a sacharidy, má vliv na ovládání vlčího hladu, pomáhá ukládat více energie do svalů a jater a v neposlední řadě snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Jedná se o inaktivní kvasnice, které už nemají kvasící účinky. Používá se jako koření. Jedna polévková lžíce (doporučené denní množství) obsahuje 72kJ. Specialitou lahůdkového droždí je to, že má tzv. pátou chuť - umami, která má schopnost zvýrazňovat chutě, především tu slanou. To můžete použít v případě, že chcete snížit množství použité soli v pokrmech. Lahůdkové droždí můžete použít do polévek, pomazánek, salátů nebo kaší. Já jsem si zvykla si ho dávat ráno na vaječnou omeletu se špenátem a opravdu mi chutná. Dokonce natolik, že ho občas lžičkou ujídám jen tak. Kromě klasického lahůdkového droždí jsem vyzkoušela i lahůdkové droždí se sladem, které není na rozdíl od toho klasického, bezlepkové. Zdá se mi, že nemá tak výraznou drožďovou chuť a je chutnější.

Tahini omáčka
Poslední novinkou v mém jídelníčku je tahini omáčka. Vlastně se nejedná o příliš velkou novinku, protože tahini omáčku mám velmi ráda a nějakou dobu jsem ji často jedla, ať už na sladko nebo na slano. Oříškovým máslům moc neholduju, nebo si je příliš ani nekupuju, ale tuto omáčku ze sezamových semínek jsem si velmi oblíbila. Přivedl mě k ní bývalý přítel (Izraelec). Používají ji do humusu a dělají z ní právě sladké nebo slané omáčky.
Naučil mě recept, který využívám v poslední době asi nejčastěji jako pomazánku na pečivo. Stačí smíchat tahini omáčku s trochou vody, citronové šťávy, špetkou soli a stroužkem česneku. Omáčku ale můžete smíchat také jednoduše s medem nebo libovolným sirupem, trochou vody podle potřeby a potřít s ní palačinky, lívance nebo pokapat kaši nebo dezert.
Tahini omáčka je plná zdravých tuků, bílkovin a minerálních látek. Sezamová semínka, ze kterých je omáčka vyrobená, obsahují velké množství vitamínu B, E, beta karotenu, vápníku, železa, fosforu, zinku nebo draslíku. Tahini omáčka tak pomáhá při krvetvorbě, při léčbě depresí, neuróz a osteoporóze, zlepšuje kvalitu vlasů a imunitního systému, a jelikož pomáhá zvlhčovat střevní sliznici, působí preventivně proti zácpě a při léčbě suchého kašle.

Green Trio
Pod tímto názvem najdete výrobek, který obsahuje hned tři superpotraviny - chlorellu, spirulínu a zelený ječmen. Samozřejmě, že je lze konzumovat i v jiných podobách jako je nápoj a lze koupit každou zvlášť, mě ale přišly tyto tablety jako nepříjemnější forma především poté, co jsem o různých lidí zaslechla, že nemají příliš vábnou chuť. A můžu sama potvrdit, že mi tyto tablety chutnají a nedělá mi problém si 3 vzít ráno a večer před jídlem.
V jedné tabletě najdete 116mg všech tří výše zmíněných superpotravin. První z nich je chlorella. Ta je pro mě asi nejznámější. Chlorella obsahuje chlorofyl, který podporuje činnost imunitního systému, pomáhá hojení ran, podporuje transport kyslíku a zpomaluje proces stárnutí. Chlorella má navíc detoxikační účinky a díky vysokému obsahu RNA a DNA podporuje obnovu jaterních buněk.
Spirulina je druh sladkovodní řasy, která je bohatá na bílkoviny, vitamín B12 a chlor. Klíčový je především B12, který si naše tělo neumí samo vyrobit. Podporuje tvorbu červených krvinek a navíc zmírňuje pocit únavy. Chlor navíc udržuje stabilní hladinu cukru v krvi.
Zelený ječmen obsahuje 4x více vápníku než je v mléce a 22x více železa než je ve špenátu a navíc je také bohatý na bílkoviny (esenciální aminokyseliny), minerální látky (měď) a vitamíny (včetně vitamínu K). Zelený ječmen tak podporuje imunitní systém, má antioxidační účinky, podporuje stavbu svalové hmoty, zlepšuje krevní obraz a odstraňuje překyselení organizmu.
