NutriGeeks 2018 - výživová konference (1. ročník)

17.10.2018

Musím říct, že už se hezkou řádku let zajímám o výživu. A za tu dobu jsem už slyšela spoustu různých informací a názoru na to, jak má zdravé stravování vypadat. Pokud si člověk vymyslí, jak by měl správně jíst, pak na internetu najde jistě spoustu informací, které mu daný názor potvrdí. Takže, ať už jste pro nebo proti kokosovému oleji, pro nebo proti paleu, pro nebo proti vyřazování tuků nebo sacharidů ze stravy, tak na internetu jistě podporu ostatních dostanete. Z toho důvodu jsem ráda, že holky z Nehladu.cz uspořádaly konferenci, na které vystoupili nutriční terapeuti, jejichž snahou bylo vyvrátit mýty a pověry, které jsou se zdravou stravou svázané.

Co vám budu říkat. Byla jsem mezi prvními, kteří si asi čtvrt roku dopředu koupili lístek na tuto konferenci. V té době jsem netušila, o čem přesně konference bude, ale co mi bylo jasné, bylo to, že se jí chci zúčastnit.

Konference se konala v Praze v divadle Dobeška, a tak jsem jela do Prahy o den dříve, abych nemusela ráno brzo vstávat. Divadlo má hezké prostory, nicméně na celodenní konferenci tam bylo docela zima. O to víc jsme asi všichni ocenili, že holky z Nehladu pro nás připravily teplý čaj a kávu. Poté, co jsme se všichni zahřály, začala první přednáška.

Ta byla věnovaná vegetariánství a veganství. V okolí mám minimálně 3 vegetariány, a tak mě tato přednáška opravdu zajímala. Od Mrg. Kateřiny Čamkové jsme se dozvěděli, že vegetariáni a vegani se mohou stravovat zdravě, pokud ve své stravě dostatečně suplementují bílkoviny a jiné minerální látky. Dále nám vysvětlila, zda dává smysl nahrazovat rostlinné náhražky těmi neveganskými a jaká je motivace lidí přejít k vegetariánské nebo veganské stravě.

Další přednáška od Mgr. Ing. Terezy Vágnerové byla věnovaná seniorům. Asi každý z nás má v rodině prarodiče nebo rodiče, ale sami si možná neuvědomujeme, že i výživa má v jejich životě svůj smysl. Pokud je člověk starší, pak často ztrácí chuť, hůř vidí a slyší a vnímá chutě. O to víc by se měl člověk pak soustředit na to, zda do sebe dostává dostatek živin, a to především bílkovin, minerálních látek nebo vitamínů. Pokud starší člověk nedostatečně jí a navíc nemá dostatek pohybu, pak má větší tendenci k hubnutí a nedostatečné výživě.

Po krátké přestávce, kdy jsme se mohli věnovat různým workshopům, následovala další přednášky. Musím uznat, že co se týká organizace, tak to holky z Nehladu zvládly skvěle. Měli jsme příležitost si prozkoumat na modelech prsou a varlat národy, změřit se za zvýhodněnou cenu pomocí InBody, udělat si zajímavý kvíz, seznámit se s podobnou aplikací jako jsou Kalorické tabulky a také se seznámit s tím, že se ne všechny výrobky jsou tak zdravé a nutričně vyvážené jak se zdají.

Po krátké přestávce nás čekala přednáška věnující se modernímu pohledu na sportovní výživu, jejímž autorem byl Ing. Lukáš Roubík. Je autorem knížky Moderní výživa ve fitness a silových sportech, kterou jsem si asi před půl rokem sama koupila. Všechny poznatky měl založené na nejnovějších článcích, ale sám uznával, že existuje dezinformace ve výživě, a to, co se propaguje nyní, nemusí za 50 let vůbec platit. Nicméně sám se pokusil vyvrátit mýty, které ve výživě sportovců přetrvávají, a vysvětlil nám, proč není dobré se řídit výživovými trendy a jídelníčky známých osobností a sportovců. Jeho přednáška mě zaujala asi nejvíc.

Mrg. Judita Tkáčová nám zase vysvětlila, jaké jsou rozdíly mezi potravinovou alergií a intolerancí. Obeznámila nás s tím, jaké procesy v těle při potravinové intoleranci probíhají, a zda intoleranční genetická výbava hned znamená, že na danou potravinu budeme alergičtí. Vysvětlila nám také, co znamenají popisky na obalech výrobků jako např. "obsahuje stopky ... " apod. Její přednáška mě velmi zaujala.

Po těchto přednáškách nabitých novými informacemi následovala pauza, ve které nám holky z Nehladu připravily skvělý oběd v podobě obložených chlebů a toustů s různými pomazánkami (hrášková, dýňový, humus, tuňáková, mrkvová apod.) a zeleninou. Po občerstvení jsme pokračovali v odpolední, programu.

Další přednášku měla Andy Jakešová (jedna z autorek Nehladu). Byla to velmi stručná přednáška týkající se lepku. Ohledně zařazování bezlepkové diety u zdravých lidí jsem svou představu měla, nicméně Andy nám poskytla další podrobnější informace. Jedinou mou výtkou by možná bylo jen to, že působila příliš odborně a měla na prezentaci méně času, než by asi sama potřebovala.

Bc. Edita Widenthalerová nám poté povyprávěla o tématu dětské obezity. Obeznámila nás s tím, že, ač hraje důležitou roli v tom, jak člověk vypadá genetika, tak hlavní roli hraje především to, jak se rodina celkově stravuje. Pokud sami budeme jíst fast food, vynechávat snídaně a odpoledne si pravidelně dávat kávu se zákuskem, pak nemůžeme očekávat, že naše děti se budou chovat jinak. Proto, abychom ochránili děti od nezdravých zlozvyků, je důležité začít u sebe.

Následující přednášku měla na starosti Ing. Mrg. Verča Pourová z Nehladu. Mluvila o nízkosacharidové dietě, která je v poslední době velmi oblíbená. Dříve byly hlavním viníkem obezity tuky a dnes naopak sacharidy. Její přednáška pro mě tak byla velmi přínosná. Objasnila nám, jak se liší keto a nízkosacharidová dieta a kdy je vhodné zařazovat ketodietu.

Po její přednášce následovala přestávka, kde jsme si mohli zvolit některý z domácích koláčů anebo jogurtu s müsli a ovoce.

Dále na řadu přišel Bc. Michal Richter, Dis., který svou přednášku věnoval BCAA a jejich významu ve stravování. Upozornil na to, že, i když jsou BCAAčka obecně velmi využívána, především mezi sportovci, nejsou pro každého. Pokud přijímáme bílkoviny ze stravy dostatečně, z kvalitních zdrojů a rovnoměrně v průběhu celého dne, pak příjem BCAA není nutný. Ba naopak mohou snižovat dostupnost ostatních esenciálních aminokyselin nebo zhoršit psychiku u sportovců. Pozitivní vliv BCAA se prokázal pouze v porovnání s jedincem, který měl ve své stravě nedostatek zdrojů bílkovin. Při nepřerušované aktivitě delší než 2 hodiny však mohou pomoci k lepší koncentraci a snížení pocitu únavy.

Na závěr nám Mgr. Jitka Tomešová, DiS. povyprávěla několik nevšedních zkušeností z praxe nutriční terapeutky.

Holky z Nehladu zajistily nejen výborné řečníky, kteří si svá vystoupení opravdu pečlivě připravili, a samotnou mě překvapilo, jak přirozený jejich přednes byl, ale také vybrali zajímavá témata. Mě osobně nejvíce zaujaly první čtyři přednášky, které mi navíc poskytly informace, které jsem před konferencí neměla, takže pro mě byly nejvíce přínosné. Organizace celé akce probíhala hladce a holkám z Nehladu se podařilo zajistit i chutný ketering. Doufám, že v příštím roce budou holky z Nehladu pořádat konferenci znovu.

Zdroj fotek: https://www.facebook.com/pg/NeHladu