Nutspread
Pro dnešek jsem si připravila recenzi na oříšková másla od firmy Nutspread. Hned na úvod musím přiznat, že mám problém, co se týká zařazování tuků do mého jídelníčku. A to především proto, že potraviny, které je obsahují, nemám příliš v oblibě nebo je běžně příliš nejím. A tak když už si dám oříškové máslo, tak mi musí opravdu chutnat a nemůže to být nějaká slepenina s přidaným cukrem a rostlinnými oleji.
Společnost Nutspread pochází z Velkého Meziříčí, kde vznikla před třemi roky. Nabízí čistě přírodní oříšková másla, která neobsahují aromata, ztužené tuky, přidané cukry ani žádná barviva. Jak vám může být takové oříškové máslo prospěšné? Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (tzv. zdravých tuků), které člověk potřebuje pro správnou funkci mozku, imunitního a cévního systému. Tedy vám to bude lépe myslet a budete klidnější a soustředěnější. Dále snižují riziko vzniku depresí a dodávají do těla potřebnou energii. Největším přínosem je pak to, že nenasycené masné kyseliny snižují hladinu LDL (škodlivého) cholesterolu a naopak zvyšují hladinu HDL (zdraví prospěšného) cholesterolu. V oříšcích najdete navíc vitamin E, vitaminy B1 a B3, hořčík, selen, draslík a fosfor. Tyto látky jsou potřebné pro správnou funkci nervů, svalů a mají vliv také na kvalitu pokožky, vlasů a nehtů.
Společnost Nutspread má svůj internetový e-shop, ve kterém si můžete másla objednat a nechat dovézt, jejich másla najdete ale i v kamenných obchodech - například i ve vybraných zdravých výživách po celé republice (v Brně, Praze, Turnově, Novém Jičíně, Velkém Meziříčí, Nymburku, Ostravě, Písku, Břevnově, atd.). Seznam naleznete zde. Objednat si můžete buď menší 250g balení nebo větší 1kg.

Co se týká příchutí, tak jich nabízí celou řadu. Od klasických jednodruhových (arašídové, kešu, kokosové, mandlové, z para ořechů nebo z vlašských ořechů) až po velmi originální kombinace a příchutě. Z jejich nabídky mě zaujalo například kešu máslo s kávou a vlašskými ořechy, které si umím představit třeba na kakaových celozrnných vaflích s višňovou marmeládou. Nebo například jen tak na kousku banánu jako svačinu, protože samotná chuť bude asi výraznější. Dalšími zajímavými kombinacemi je pak kokosové máslo s mákem. To bych použila například na celozrnné palačinky, které bych potřela trochou švestkovou marmeládou a pokapala právě tímto máslem. Nebo by se dalo použít na pohankovou kaši s švestkami. V jejich nabídce najdete i kokosové nebo lískooříškové máslo s kakaem nebo mandlové máslo s perníkovým kořením. A pokud byste si žádné máslo nevybrali, pak Nutspread nabízí také ořechové máslo na přání, kdy si můžete vymyslet sami kombinací chutí, na kterou máte zrovna chuť.
Nutspread Trio
Nejlepší oříškové máslo, které jsem mohla od Nutspread prozatím ochutnat, bylo právě tohle. Obsahuje kombinaci mandlí, kešu a kokosu. Má tekutou konzistenci, takže je ideální na ozdobu kaší, lívanců, vaflí, koláčů a také se snadně rozmíchá v těstě. Má příjemnou nasládlou chuť po kokosu a kešu a lehce horší dochuť po mandlích. Také není tolik lepivé, takže ho můžete jíst lžičkou jen tak a přitom si neoblepíte celou pusu. Tohle máslo mě velmi zaujalo a stojí opravdu za vyzkoušení. A to, že chutná opravdu i mě i přesto, že oříšky nejsou mou oblíbenou potravinou, to jen dosvědčuje.

Co se týká výživových hodnot, tak o máslu platí obecné informace, které jsem zmiňovala už v úvodu. Navíc má máslo nízký glykemický index a jak už člověk u ořechových másel předpokládá, tak i vysokou energetickou hodnotu, takže byste to s nimi zas neměli s množstvím až tolik přehánět. Jedinou vadou na kráse tohoto oříškového másla je vyšší obsah nasycených mastných kyselin (škodlivých tuků), kterých je 23g/100g másla, a to díky obsaženému kokosu. Každopádně vím, že tohle máslo doma dlouho nevydrží.
100% arašídy
Další máslo, které jsem chtěla ochutnat, bylo toto čistě arašídové máslo. Je hladké, neobsahuje žádné kousky oříšků a je lehce tužší než to předchozí. Hodí se proto víc jako pomazánka na palačinky, pečivo nebo jako krém do koláče. Dále ho může použít jako dip a namáčet do něj například banán, jablko nebo jiné ovoce. Díky jeho neutrální chutí ho můžete použít, kdekoliv budete chtít. Má lehce lepivou konzistenci, takže bych ho asi spíše nejedla jen tak samotné lžičkou.

Díky její konzistenci jsem si ale hned vzpomněla na tahini omáčku (recept zde), která se často míchá s vodou a jinými přísadami a můžete z ní vytvořit ať už slané nebo sladké dresinky v závislosti na tom, zda použijete do omáčky česnek, petrželku a citrónovou šťávu (slaná verze) nebo jen vodu a med (sladká verze). Já jsem si vyzkoušela tu sladkou a smíchala máslo s trochou vody a medu a vznikla z toho příjemně sladká a velmi chutná poleva na kaši a lívance. Máslo má čistě arašídovou příchuť, která není ani nasládlá ani hořká. Máslo má velmi nízký glykemický index, pouhých 7g nasycených mastných kyselin na 100g másla a krásných 26g bílkovin na 100g másla.
A pokud byste i vy ochutnat některé z jejich másel, pak mám pro vás dva recepty, ve kterých je můžete využít: