Ocean48

23.08.2015

Ryby nemusíte jíst jen o Vánocích. Pokud patříte mezi ty, na jejichž stole se objevuje ryba jen jednou do roka, zkuste to změnit. V Brně máte nyní o několik možností navíc, jak se k čerstvému rybímu masu dostat. Obchod s rybami a mořskými plody Ocean48 totiž otevřel po Brně už několik poboček a dokonce i bistro, které rozhodně stojí za návštěvu.

Poptávka po čerstvých rybách není v Brně ani zdaleka pokryta. Některé supermarkety jako Globus nebo Tesco sice chlazené ryby nabízí, nicméně například rybáren v Brně moc není. Naštěstí mám jednu z nich, rybárnu Šopík, přímo u své fakulty.

Jednou z možností, kde čerstvé ryby sehnat, je síť prodejen Ocean48, která vznikla v nedávné době. Prodejny můžete najít v různých koutech Brna například na Minské, Palackého třídě, Merhautově, v Galerii Šantovka, Olympii Brno nebo v OC Letmo - přímo v centru Brna. Jedná se o brněnskou firmu, která se specializuje na dovoz čerstvých ryb, a to především mořských, odtud tedy název Ocean. Nabízí čerstvé mořské i sladkovodní ryby, slávky, mušle, ústřice, chobotnice a další mořské plody a jak sami říkají, jsou schopni dovést ryby do 48 hodin od jejich vylovení. V jejich nabídce naleznete také různé druhy rybích salátů a pěnu nebo paštiku z uzeného lososa. K přípravě si můžete dokoupit i čerstvý kopr, citrón, limetku, víno, olej, sójovou omáčku a jiné suroviny. Cenově jsou ryby pochopitelně o dost dražší než ty, které koupíte zmražené v supermarketech, ale záleží na vás, zda jste ochotni si za kvalitu zaplatit.

Z jejich nabídky jsem měla možnost vyzkoušet jak norského tak skotského lososa, tuňáka, mečouna, mušle sv. Jakuba, kalamáry a slávky. Jak s kvalitou, tak jejich chutí jsem byla vždy spokojená. Pokud byste si chtěli koupit například slávky, je dobré využít jejich rezervačního systému nebo na prodejnu přímo zavolat a objednat si je dopředu. To platí i o ostatních druzích ryb. Budete mít jistotu, že nepřijdete domů s prázdnou. Odbyt mají totiž skutečně velký.

Ryby a zdraví
Ryby by měly být nepostradatelnou součástí vašeho jídelníčku. Měli byste je konzumovat aspoň 2-3 krát týdně. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které přispívají ke snížen rizika kardiovaskulárních onemocnění.  Pravidelnou konzumací ryb můžete snížit hladinu škodlivého LDL cholesterol v krvi a naopak zvýšit hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Kromě tuku najdete v rybách i jiné prospěšné látky jako vápník, vitamíny A, D, B, železo, fosfor, hořčík, zinek či jód. Konzumace ryb působí pozitivně na váš zrak a pomáhá při regeneraci svalů. Zkuste střídat druhy ryb. Je vhodné konzumovat jak mořské, tak sladkovodní ryby, jelikož ty mořské jsou často spojovaný s vyšším množství rtuti, které však není u zdravých lidí při 2-3 porcích ryby týdně nebezpečné. Z tepelných úprav rybího masa přednostňujte především grilování, pečení (například v soli), dušení a rychlé restování. Čerstvé ryby příliš tepelné úpravy nepotřebují, proto je zpracujte rychle nebo si dejte rybu syrovou například jako součást sushi.

Svou první prodejnu otevřeli na ulici Minská. Jelikož mě samotnou zajímá každý nově otevřený podnik v Brně, byla jsem mezi prvními, kteří obchod navštívili. Navíc má Minská ještě jednu specialitu, a to je páteční grilování. Dříve nabízeli menu jen v poledních hodinách, díky zájmu zákazníků však protáhli grilování až do večerních hodin (od 13 do 20hod), takže tam můžete nejen poobědvat, ale zastavit se po práci i na příjemnou večeři. V nabídce mají vždy rybí polévku a výběr z dvou hlavních jídel z grilu. Takhle například vypadalo menu minulý pátek:
  • Polévka: Krém z tmavé tresky
  • Rybí pánev s kousky mečouna a mořskými plody
  • Grilovaný steak z lososa s avokádovým pestem podávaný na hrozinkovém kuskusu.

Grilování slouží především k udržení zájmu o tuto prodejnu a získání nových zákazníků, kteří mohou sami ochutnat, co prodejna nabízí a navíc zjistit, jak ji lze jednoduše připravit. K dispozici je několik barových stolečků, u kterých můžete jídlo sníst a navíc si k němu dát i skleničku vína. A až budete odcházet, tak nezapomeňte nakouknout i dovnitř obchodu na aktuální nabídku čerstvých ryb a třeba nějakou z nich pak vyzkoušet připravit sami. Nám se grilování velmi líbilo, a doufám, že v blízké době na prodejnu opět zavítám.

Shodou okolností se mi poštěstilo, že nedaleko mé fakulty na Palackého třídě během minulého roku otevřel Ocean48 nejen novou prodejnu, ale také své první bistro. Přiznávám, že mi trvalo nějakou dobu, než jsem ho poprvé navštívila, ale od té doby jsem tam už byla asi už čtyřikrát. V okolí příliš dobrých restaurací není, tedy aspoň těch, kde by si člověk mohl dát lehké a zdravé jídlo. Proto se domnívám, a také z obvykle plného bistra usuzuju, že o nedostatek zákazníku se bát nemusí.

Pokud přijdete do bistra, dříve, než se odeberete ke stolu, jděte rovnou k pultu. Na stolech totiž nenajdete jídelní lístky, vybrat si musíte z tabule, která visí na zdi. Po objednání se usadíte a během chvíle je vám jídlo naservírováno. Prostředí bistra je příjemné. Je menší, takže se v průběhu poledne může stát, že si na stůl chvíli počkáte. Na zdech visí spousta fotek připravovaných jídel a jiných prodejen. Ze začátku bylo zajímavé dívat se, co vše vaří a jak to vypadá například při grilování na Minské. Když už jsem tam byla po několikáté, tak mi přišlo takové množství fotek v jinak velmi příjemném interiéru bistra příliš rušivé.

Při své první návštěvě s přáteli jsem měla možnost ochutnat jejich specialitu, a to lososový burger, který mi velmi chutnal. Sama jsem si objednala rybí ragú, které bylo podáváno s bagetou. Vyzkoušela jsem ho následně několikrát a musím říct, že se jeho podoba poměrně lišila. Jednou byla omáčka tak akorát hustá, že se do ní dobře namáčelo pečivo, jindy naopak, a to ve většině případů, velmi řídká téměř vodnatá. Ragú mi docela chutnalo, nicméně mi přišlo ne příliš výrazné a trocha koření by mu rozhodně prospěla. To se na druhou stranu nedá říci o jejich rybí polévce, ke které dostanete pečivo, a tak vám vystačí i jako lehký oběd nebo večeře. Je lehce pikantní, a právě díky její chuti jsem se ještě několikrát do bistra vrátila a doporučuji i ostatním.

Nicméně v nabídce bistra je toho víc. Na výběr máte polévku dne, denní menu s výběrem několika jídel a stálou nabídku skládající se z několika druhů rybích salátů a jídel jako je výše zmiňovaný lososový burger, dále tuňákový steak, smažené krevety nebo také candáta s ratatouille či halibuta s blanšírovanou zeleninou a máslovou omáčkou s křenem.

Osobně jsem ze stále nabídky ochutnala fish&chips. Porce netvoří jeden kousek ryby, na což jsem z Anglie byla zvyklá, ale pár menších kousků. Těstíčko bylo docela dobré, ryba v pořádku, ale každopádně jsem měla asi horší i lepší verzi tohoto jídla. Navíc hranolky nebyly příliš křupavé a byly dost moučné. Nicméně zajímavé bylo hráškové pyré s mátou a mile mě překvapilo servírování na firemních novinách, tedy s logem Oceanu48. Kromě fish&chips jsem měla také mečouna s mungo nudlemi a thajskými bylinkami. Mečoun byl velmi dobře připravený, i když já osobně bych mu dala ještě chvíli, aby se o něco málo víc propekl. Chuťově mu však nešlo nic vytknout, a to platí rovněž o mungo nudlích, které byly osvěžující díky citrónové šťávě a krásně voňavé po bylinkách. Ceny jsou celkem přiměřené vzhledem ke kvalitě a čerstvosti surovin a z bistra odcházím vždy s pocitem, že jsem se dobře najedla a nezaplácne mě to po zbytek odpoledne. Navíc personál byl vždy profesionální a příjemnný.

Na jídlech připravených z čerstvých ryb si nicméně nemusíte pochutnat jen v bistru Ocean48, jelikož jejich odběrateli jsou také Paladeo, Ristorante Piazza, Bistro Franz, Hotel Slavia, La Bouchée restaurant, Koishi, Il Mercato, Lobster, Morgal nebo Noem Arch.

Pokud nebudete vědět, co s volným časem o víkendu 29. - 30. srpna, můžete zavítat na Slavnosti moře - 4. vlna tsunami, které Ocean48 pořádá na Slovanském náměstí. Kromě jídel známých z bistra se můžete těšit na úpravy ryb podle dalších asi 13 restaurací. Jak už z názvu vyplývá, jedná se už o čtvrtou akci podobného druhu. Sama jsem se zatím žádné nezúčastnila, ale kdo ví, třeba se tam poslední srpnový víkend s někým z vás potkám.