Ovesná kaše s ananasem a zázvorem

05.12.2015

Tato kaše je jedna z mých nejoblíbenějších kaší. Nejen že vás příjemně zahřeje, ale podpoří trávení na celý zbytek dne. Vždy když jí vařím, tak provoní celý byt, a to nejen kokosem a zázvorem, ale také čerstvě opraženými semínky.

Suroviny

  • 50g ovesných vloček
  • 30g sušeného ananasu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • půl hrnku vody
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžíce kokosu
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • směs semínek
  • špetka soli

Postup

Do rendlíku nasypeme vločky. Přidáme špetku soli, zázvor, kokos a zalijeme vodou. Necháme vařit. Přimícháme na nudličky nakrájený sušený ananas a dosladíme podle chuti medem. Na zjemnění do kaše přimícháme jogurt. Na pánvičce na sucho můžeme navíc opražit semínka.


Tipy

  • Místo ovesných vloček můžete použít také pšeničné, žitné, špaldové nebo ječné.
  • Pro zjemnění můžete použít také kokosové mléko.
  • Semínka můžete opražit se špetkou soli, nebo si udělat karamelizovanou variantu, pokud k semínku přidáte lžičku cukru.
  • Je možné použít zázvor mletý, čerstvě nastrouhaný anebo sušený.
  • Zázvor povzbudí po ránu vaše trávení a zlepší vaši náladu, jelikož působí preventivně proti stresu. Zázvor pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zmírňuje bolesti hlavy, kloubů a svalů. Především ten čerstvý vám pomůže v prevenci proti chřipce a nachlazení. Má navíc antibakteriální a protizánětlivé účinky.
  • Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.

  • Energetická hodnota: 1 749kJ
  • Počet porcí: 1