Ovesná kaše s ananasem a zázvorem
05.12.2015
Tato kaše je jedna z mých nejoblíbenějších kaší. Nejen že vás příjemně zahřeje, ale podpoří trávení na celý zbytek dne. Vždy když jí vařím, tak provoní celý byt, a to nejen kokosem a zázvorem, ale také čerstvě opraženými semínky.

Suroviny
- 50g ovesných vloček
- 30g sušeného ananasu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- půl hrnku vody
- 2 lžičky medu
- 1 lžíce kokosu
- 1 lžíce bílého jogurtu
- směs semínek
- špetka soli
Postup
Do rendlíku nasypeme vločky. Přidáme špetku soli, zázvor, kokos a zalijeme vodou. Necháme vařit. Přimícháme na nudličky nakrájený sušený ananas a dosladíme podle chuti medem. Na zjemnění do kaše přimícháme jogurt. Na pánvičce na sucho můžeme navíc opražit semínka.
Tipy
- Místo ovesných vloček můžete použít také pšeničné, žitné, špaldové nebo ječné.
- Pro zjemnění můžete použít také kokosové mléko.
- Semínka můžete opražit se špetkou soli, nebo si udělat karamelizovanou variantu, pokud k semínku přidáte lžičku cukru.
- Je možné použít zázvor mletý, čerstvě nastrouhaný anebo sušený.
- Zázvor povzbudí po ránu vaše trávení a zlepší vaši náladu, jelikož působí preventivně proti stresu. Zázvor pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zmírňuje bolesti hlavy, kloubů a svalů. Především ten čerstvý vám pomůže v prevenci proti chřipce a nachlazení. Má navíc antibakteriální a protizánětlivé účinky.
- Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.
- Energetická hodnota: 1 749kJ
- Počet porcí: 1