Ovesná kaše s banánem a sušenými meruňkami
09.12.2015
Několikrát jsem zkoušela zakomponovat banán do ranní kaše, ale nikdy se mi nepodařilo uvařit takovou variantu kaše, kterou bych si chtěla udělat znovu...až do dnešního rána. Zkombinovala jsem ho se sušenými meruňkami, dochutila trochou skořice a sladkost banánu a meruněk vyvážila trochou kefíru.
Suroviny
- 50g ovesných vloček
- 20g sušených meruněk
- 1/2 menšího banánu
- 150ml mandlového mléka
- trochu kefíru
- 1 lžička medu
- skořice
- špetka soli
Postup
Do hrnce nasypejte vločky, přidejte mandlové mléko, špetku soli, skořici a nakrájené sušené meruňky. Vločky provařte, doslaďte medem, přidejte trochu kefíru a na kousky nakrájený banán.
Tipy
- Místo ovesných vloček můžete použít také pšeničné, žitné, špaldové nebo ječné.
- Do kaše můžete přidat i plátky mandlí.
- Kefír lze nahradit také podmáslím nebo bílým jogurtem.
- Sušené meruňky jsou významným zdrojem draslíku nebo železa odpovědného za krvetvorbu. Najdete v nich i betakaroten prospěšný vašemu zraku. Konzumace sušených meruněk se doporučuje jako prevence proti depresím, malátnosti, nechutenství nebo nervozitě.
- Banány by měly být součástí vašeho jídelníčku kvůli obsahu draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a serotoninu. Tyto látky podporují činnost mozku, svalové a nervové soustavy, působí na zlepšení nálady a pomáhají při menstruačních problémech. Banány jsou navíc zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která snižuje hladinu lipidů a cholesterolu a pomáhá při trávení.
- Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.
- Energetická hodnota: 1 592kJ
- Počet porcí: 1