Ovesná kaše s fíky a pomerančem

06.12.2015

Před Vánoci je v obchodech spousta exotického ovoce, ať už sušeného anebo čerstvého, tak proč to nevyužít a neudělat si exotickou kaši s fících a pomerančem. Sladké fíky vyváží kyselost pomerančů a hořkost černého čaje. S touto kaší podpoříte díky vláknině obsažené ve fíkách trávení a doplníte množství vitamínů a minerálních látek nezbytných pro činnost mozku a nervové soustavy.

Suroviny

  • 50g ovesných vloček
  • 40g sušených fíků
  • 1/4 pomeranče
  • půl hrnku slabého černého čaje
  • 100ml mléka
  • 2 lžičky medu
  • špetka soli

Postup

Uvařte slabý černý čaj. Přidejte do něj špetku soli a nechte v něm provařit ovesné vločky. Přimíchejte do nich mléko, nakrájený pomeranč a na kousky nakrájené sušené fíky. Doslaďte podle chuti medem nebo jiným sladidlem.


Tipy

  • Místo ovesných vloček můžete použít také pšeničné, žitné, špaldové nebo ječné.
  • Můžete použít jak sušené, tak i čerstvé fíky.
  • Černý čaj můžete udělat z čaje sypaného, ale samozřejmě i sáčkového. Rozdíl v kaši není tak patrný. Stačí udělat slabý nálev, který kaši dodá zajímavou chuť navíc.
  • Fíky jsou bohaté především na vlákninu pektin, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a taktéž nerozpustnou vlákninu která pomůže vašemu zažívání. Navíc obsahují řadu vitamínů, a to C, A, E a B. Jsou z 25% tvořeny cukry, takže zlepší vaši náladu, povzbudí činnost vašeho mozku a zbaví vás nervozity.
  • Pomeranč je známý především díky množství vitamínu C, který obsahuje. V pomeranči najdete ale i další vitamínu jako je provitamín A a také vitamíny řady B. Obsahuje ale i nezanedbatelné množství draslíku a vápníku. Pomeranč obsahuje i kyselinu listovou nezbytnou pro činnost nervové soustavy a působící jako antioxidant. Pomeranč má tak anioxidační, protizánětlivé a protirakovinotvorné účinky. Podporuje také imunitní systém, chrání cévy a remineralizuje organizmus.
  • Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.

  • Energetická hodnota: 1 540kJ
  • Počer porcí: 1