Ovesná kaše s miso pastou a ztraceným vejcem

19.03.2019

Pro předešlý recept na miso polévku jsem si musela koupit miso pastu a mořské řasy wakame, abych oba produkty spotřebovala, rozhodla jsem se, že si udělám ráno ovesnou kaši na asijský způsob. Pokud nejste na takové orientální chutě zvyklí, třeba vám bude kaše připadat trochu zvláštní, mě ale rozhodně chutnala a budu ji sem tam pro obměnu jídelníčku zařazovat.

Suroviny

  • 50g ovesných vloček
  • 1 lžička miso pasty
  • 1g mořských řas wakame
  • 1 vejce
  • kousek pórku
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička sojové omáčky
  • chilli

Postup

Vločky jsem si den předem namočila do vody. Ráno jsem je zalila tak, aby je voda lehce zakrývala. Přidejte na jemno nastrouhaný zázvor. Vločky přiveďte k mírnému varu a vařte do změknutí. Pak je odstavte a do kaše vmíchejte miso pastu. 

Mořské řasy zatím namočte na 15 minut do vody. Vejce zabalte do sáčku a ponořte do vroucí vody. Vařte 3-5 minut, abyste získali ztracené vejce.

Hotovou kaši dejte do misky, dejte na ni rozbalené ztracené vejce, dochuťte sojovou omáčkou, chilli a ozdobte nakrájenou řasou a pórkem.

Tipy

  • Co si budeme říkat, tato kaše není extra zdravá, a to díky množství soli, které obsahuje. Myslím si, že ale jednou za čas si jí člověk může dopřát.
  • Pokud umíte připravit ztracené vejce standardním způsobem, směle do toho!
  • Pokud používáte "sáčkovou metodu", pak igelitový sáček můžete navíc lehce potřít olejem, aby se na něj vejce tolik nepřilepilo.
  • Vajíčko můžete také uvařit nebo orestovat na pánvičce.
  • Místo pórku můžete použít jarní cibulku nebo nasekanou petrželku.
  • Mořskou řasu můžete zamíchat přímo do kaše. 
  • Místo klasických vloček můžete použít vločky jemné.
  • Pokud doma nemáte miso pastu, můžete vločky uvařit jen v osolené vodě nebo použít vývar.
  • Na ozdobu kaše můžete použít orestované žampiony, houby shiitake, podušený špenát, opražená sezamová semínka nebo klíčky.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete kaši pokapat chilli omáčkou. 
  • Pokud naopak příliš neholdujete pikantním chutím, vynechejte zázvor a chilli.
  • Miso je fermentovaná pasta ze sójových bobů. Obsahuje poměrně velké množství soli. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah aminokyselin, vitamínů a minerálů. Pomáhá tak zlepšovat krevní obraz, snižovat cholesterol, zlepšuje střevní mikroflóru a díky vysokému obsahu enzymů zlepšuje trávení.
  • Mořské řasy jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, minerální látky (vápník, hořčík, jód, zinek). Stejně jako miso pasta pomáhají i mořské řasy zlepšit krevní obraz, dále pak čistí střeva, podporuje imunitní systém, má detoxikační účinky, působí pozitivně na nervovou soustavu, zlepšuje alergie a podporuje krevní oběh.

  • Energetická hodnota: 1 342kJ
  • Počet porcí: 1