Ovesná kaše s mrkví a vlašskými ořechy

12.12.2016

Do kaše můžete dát téměř cokoliv - čerstvé nebo sušené ovoce, různé druhy oříšků a semínka, nebo také zeleninu. Asi ne úplně jakoukoliv, ale třeba mrkev se do ovesné kaše docela hodí. K této kaši mě inspiroval mrkový dort, takže jsem přidala navíc ještě skořici, ořechy a rozinky.

Suroviny

  • 50g ovesných vloček
  • 1/2 menší mrkve
  • kůra z citrónu
  • 20g rozinek
  • hrstka vlašských ořechů
  • skořice
  • mleté nové koření
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • Postup

    V osolené vodě povařte vločky společně s kořením, nastrouhanou mrkví a rozinkami. Přidejte kůru z citrónu, nadrcené vlašské ořechy a doslaďte podle chuti medem.


    Tipy

    • Místo ovesných vloček můžete použít také pšeničné, žitné, špaldové nebo ječné.
    • Na zjemnění chutí můžete do kaše přimíchat trochu mléka.
    • Do kaše zkuste přidat i jiný druh koření - třeba vanilku, kardamon, anýz nebo badyán.
    • Vyzkoušejte do kaše přimíchat i lžíci kokosu.
    • Mrkev v kaši lze také zkombinovat například se sušeným ananasem nebo nastrouhaným jablkem.
    • Vlašské ořechy, ale zaměnit za jiné ořechy, například kešu, mandle nebo pekanové ořechy.
    • Ve vlašských ořechách najdete především zdravé tuky, tedy omega-3 mastné kyseliny, které podporují cévní systém a snižují krevní tlak. Dále obsahují vitamíny řady E a B, hořčík nebo zinek. Ořechy působí pozitivně na nervovou soustavu, snižují stres, zlepšují koncentraci a paměť a mají vliv také na migrénu, krvetvorbu, srdeční činnost a kvalitu zubů, nehtů a pokožky.
    • Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholestorol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).
    • Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.

    • Energetická hodnota: 1 682kJ
    • Počet porcí: 1