Ovesná kaše se zahradní směsí

20.07.2016

Čas od času se jedu podívat domů za svými rodiči. Jednou z velkých výhod tkví v tom, že na jejich zahradě přes léto najdu vždy něco, co můžu použít při vaření. Maminka se stará o svou zahrádku opravdu pečlivě. Stačí se tak projít po zahradě a během chvíle můžu nasbírat misku ovoce, kterou můžu využít při vaření ranní kaše.

Suroviny

  • 50g jemných ovesných vloček
  • miska ovoce ze zahrady (maliny, rybíz, angréšt, lesní jahody)
  • půl hrnku vody
  • 100 ml mléka
  • lžička lněných semínek
  • 1 lžička medu
  • lžíce strouhaného kokosu
  • špetka soli

Postup

Do horké osolené vody a mléka nasypeme vločky a necháme provařit. Přidáme lžičku medu a lžíci kokosu. Kaši podáváme posypanou ovocem a opraženými semínky.


Tipy

  • Místo ovesných vloček můžete použít také instantní pohankovou, jáhlovou, rýžovou nebo kukuřičnou kaši.
  • Kaši můžete nakonec pokapat lžičkou medu.
  • Bobulovité ovoce (jako jsou maliny, jahody, borůvky, angréšť nebo rybíz) jsou přímo nabité vitamíny, a to především vitamíny C, B a A. Jsou zdrojem minerálních látek (železa, manganu, draslíku a zinku) a antioxidantů, které chrání proti rakovině. Výhodou bobulovitého ovoce je to, že obsahuje menší množství cukrů v porovnání s ostatním ovocem. Většinau bobulovitého ovoce tvoří voda.
  • Opražená semínka lze nahradit za směs oříšků (nejlépe také z vlastní zahrady).
  • Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.

  • Energetická hodnota: 1 459kJ
  • Počet porcí: 1