Pak choi bowl

02.04.2018

Máte rádi jídlo z jedné misky? Já taky! Tato pak choi bowl je plná chutí, různých struktur a navíc vás příprava této misky plné chuti nezabere příliš času. Dostanete do sebe velkou porci bílkovin, vlákniny a přitom je velmi lehce stravitelná. Tak proč ji nevyzkoušet? Pak choi je východo-čínská zelenina, která i po uvaření zůstane šťavnatá. 

Suroviny

  • 100g kuřecích prsou
  • 160g pak choi (1 balení)
  • 125g lilku
  • 1/2 cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 3 lžičky pomerančové šťávy
  • 90g vařených rýžových nudlí
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, sladká paprika, tymián, kari koření a mletý kmín

Postup

Kuřecí maso nakrájejte na kousky, přidejte sůl, pepř, mletý kmín, kari koření, sladkou papriku, pomerančovou šťávu a nechte chvíli odležet.

Lilek nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit. Po půl hodině je opláchněte, dejte na pečící papír, posypejte pepřem, tymiánem, sladkou paprikou a  nechte péct v troubě při 180°C půl hodiny dozlatova.

Cibuli nakrájejte na nudličky a osmahněte na lžičce oleje. Přidejte maso a naprudko osmahněte, aby se maso zatáhlo. Pak přidejte nakrájený pak choi. Směs osolte, opepřete a přidejte špetku kari koření, rozetřený česnek a lžičku sójové omáčky. Směs poduste, dokud nebude maso hotové.

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu.

Do misky nebo hlubokého talíře dejte uvařené nudle, přidejte kuřecí směs a opečený lilek. Nakonec přidejte osmahlé vajíčko. 


Tipy

  • Do směsi můžete přidat hrstku arašídů nebo celou směs polít tahini omáčkou (https://www.zelenafazolka.cz/l/tahini-omacka/).
  • Vajíčko můžete osmahnout na menším množství tuku nebo na nepřilnavé pánvičce a dochuťte ho podle vlastní chuti. Já jsem ho jen lehce osolila. Vejce také můžete rozklepnout přímo do kuřecí směsi a nechat ho uvařit tak, aby byl žloutek lehce tekutý.
  • Směs podlívejte podle potřeby vodou.
  • Do směsi můžete přimíchat nakrájenou chilli papričku.
  • Pak choi, neboli brukev čínská, pochází z východní Asie. Tuto zeleninu můžete konzumovat buď podušenou nebo nejlépe v čerstvém stavu. Pak choi je bohatý na minerální látky (draslík, vápník, železo, hořčík nebo beta karoten), vitamíny (B, C nebo K) nebo lutein a zeaxantin, který zodpovídá za stav zraku. Kromě toho vám pak choi pomůže se srážením krve, podporuje imunitní systém, působí proti osterporóze,  zánětlivých onemocněním, pomáhá při metabolismus proteinů a má silné antioxidační účinky. 

  • Energetická hodnota: 1 929 kJ
  • Počet porcí: 1