Palačinky se špenátem, tvarohem a kozím sýrem
24.11.2019
Nevím, jak to máte vy, ale pro mě je snídaně nejoblíbenější denní chod, jehož přípravou a strávím několik minut denně. Ráda si kromě kaší a vajíček připravuji i vafle nebo palačinky. A abych neměla stále palačinky jen na sladko, oblíbila jsem si i tuto slanou verzi. Tak ji zkuste taky, třeba o víkendu.
Suroviny
- 50g hladké mouky
- 140ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 150g mraženého špenátu
- 1 stroužek česneku
- 1 KL másla
- 2 kolečka kozího sýra
- 100g měkkého tvarohu
- 2 rajčata
- špetka soli, pepř
Postup
Do mléka rozklepněte vejce a přidejte mouku promíchanou se špetkou soli. Nechte pár minut odstát. Palačinky restujte na pánvi potřené lehce máslem dozlatova.
Špenát rozmrazte v rendlíku, přidejte sůl, pepř a prolisovaný stroužek česneku. Smíchejte s tvarohem.
Rajčata nakrájejte a poduste v rendlíku společně se špetkou soli a pepře.
Palačinky naplňte špenátovou směsí a posypejte kozím sýrem.
Tipy
- Místo tvarohu můžete použít žervé, mascarpone nebo ricottu.
- Špenát můžete použít mražený nebo čerstvý.
- Do palačinek můžete přidat minerálku nebo kypřící prášek.
- K rajčatům nebo špenátu můžete přidat najemno nakrájenou cibuli.
- Pokud jsou rajčata příliš kyselá, můžete je dosladit špetkou cukru.
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Energetická hodnota: 2 189kJ
- Počet porcí: 1