Palačinky se špenátem, tvarohem a kozím sýrem

24.11.2019

Nevím, jak to máte vy, ale pro mě je snídaně nejoblíbenější denní chod, jehož přípravou a strávím několik minut denně. Ráda si kromě kaší a vajíček připravuji i vafle nebo palačinky. A abych neměla stále palačinky jen na sladko, oblíbila jsem si i tuto slanou verzi. Tak ji zkuste taky, třeba o víkendu.

Suroviny

  • 50g hladké mouky
  • 140ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 150g mraženého špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 KL másla
  • 2 kolečka kozího sýra
  • 100g měkkého tvarohu
  • 2 rajčata
  • špetka soli, pepř

Postup

Do mléka rozklepněte vejce a přidejte mouku promíchanou se špetkou soli. Nechte pár minut odstát. Palačinky restujte na pánvi potřené lehce máslem dozlatova. 

Špenát rozmrazte v rendlíku, přidejte sůl, pepř a prolisovaný stroužek česneku. Smíchejte s tvarohem.

Rajčata nakrájejte a poduste v rendlíku společně se špetkou soli a pepře. 

Palačinky naplňte špenátovou směsí a posypejte kozím sýrem.


Tipy

  • Místo tvarohu můžete použít žervé, mascarpone nebo ricottu.
  • Špenát můžete použít mražený nebo čerstvý.
  • Do palačinek můžete přidat minerálku nebo kypřící prášek.
  • K rajčatům nebo špenátu můžete přidat najemno nakrájenou cibuli.
  • Pokud jsou rajčata příliš kyselá, můžete je dosladit špetkou cukru.
  • Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi. 

  • Energetická hodnota: 2 189kJ
  • Počet porcí: 1