Pavillon

01.02.2016

Do Brněnského Pavillonu jsem se chystala už několik let. Ano, opravdu tak dlouho mi trvalo, než jsem našla tu správnou příležitost, abych se tam podívala. Mé očekávání se naplnilo a já jsem si návštěvu skutečně užila.

Jednoho víkendového poledne jsme se s přítelem vydali na oběd do restaurace Pavillon, který se nachází vedle Národního divadla. Tou dobou bylo v provozu i kluziště. Nás ale především zajímala samotná restaurace. Vznikla roku 2012 spojením konceptu Zemanovy kavárny a Restaurace U Kastelána. Restaurace je poměrně velká, a ještě větší během letních měsíců, kdy je možné sedět i venku. Působí velmi vzdušně díky vysokým stropům a francouzským oknům lemující celou restauraci. Škoda jen, že jsme seděli právě u stolu, který byl umístěn mezi dvěma okny, takže jsme se nemohli volně dívat ven z okna. Možná je to ale záměr, že nechtějí, aby byli hosté pozorováni kolemjdoucími a člověk měl větší pocit soukromí, i když sedí uvnitř zcela prosklené restaurace. Restaurace má světlý, jednoduchý a vkusný funkcionalistický styl. Jen obrazy na stěnách mě příliš nezaujaly. Nachází se v parku, takže je obklopena spoustou stromů, které musí být od jara do podzimu příjemným doplněním celkově sympatického interiéru. My jsme si bohužel vybrali trochu nevhodné období, kdy na stromech nebylo ani listí, ani napadlý sníh.

Tuňákový tatarák s lanýžem a máslovým krutónem

Obsluha byla příjemná. Usadila nás ke stolu a číšník mi nabídl i háček na stůl pro mou kabelku. Dostali jsme jídelní lístek, ze kterého jsme si vybrali polévku, dva hlavní chody a dva dezerty. K pití jsme si dali víno. Jelikož jsem si objednala rybu, zvolila jsem Veltlínské zelené, přítel zvolil červené víno od Gala. Oběma nám vína chutnala, i když to červené bylo přece jen chuťově zajímavější. Nejprve nám nabídli pomazánku s mletou paprikou a domácí pečivo. Byl to příjemný začátek oběda, i když mě pomazánka až tolik nezaujala a chuť pečiva by mohli také trochu vyladit. Poté nám donesli pozornost z kuchyně, která v sobě skrývala více kreativity. Byl to tuňákový tatarák s lanýžem a máslovým krutónem. Ten opravdu pohladil mé chuťové pohárky.

Vývar, který nám poté přinesli, byl dobrý, ale já jsem se přeci jen nemohla dočkat, až nám donesou hlavní chod. Objednala jsem si pražmu královskou s pyré z jeruzalémských artyčoků s lískovými oříšky a hráškovým velouté. Pražma se přímo rozplývala na jazyku. Byla jen lehce upravená, i když bohužel trochu slanější, což je škoda, protože jinak se pokrmu nedalo nic jiného vytknout. Na první pohled zaujala především hrášková pěna, která byla opravdu důkladně vyšlehaná, takže hrášková chuť, kterou příliš nevyhledávám, byla opravdu lehká. Výborné bylo také artyčokové pyré. Ale i se strukturou pokrmu si kuchař pohrál, když přidal navíc lískové oříšky a osmaženou kůži. Bylo to asi jedno z nejlepších jídel, které jsem kdy měla možnost ochutnat. I přítel byl se svým hlavních chodem spokojen. Měl jehněčí kýtu sous-vide s mandlovými krokety, květákovým pyré s kořením ras-el-hanout a šalvějovým sosem. Ochutnala jsem jen kousek masa, a to mi chutnalo. Vůbec nebylo cítit po skopovém a bylo šťavnaté.

Pražma královská s pyré z jeruzalémských artyčoků s lískovými oříšky a hráškovým velouté

Jehněčí kýtu sous-vide s mandlovými krokety, květákovým pyré s kořením ras-el-hanout a šalvějovým sosem

Nakonec jsme si objednali espresso a velmi podobné dezerty - lava cake z 80% čokolády guanaja s tymiánovou zmrzlinou a bavarois z mléčné čokolády s pěnou ze slaného karamelu a banánovou zmrzlinou. Oba v podstatě byly čokoládové dortíky. Víc mě zaujal lava cake, který měl zajímavější strukturu díky rozteklé čokoládě. Velmi mi chutnala tymiánová zmrzlina a pěna ze slaného karamelu. Oba dva dezerty byly ale standardně dobré, ale asi až ne tolik originální. Stačilo mi jen pár lžiček, než jsem uspokojila svůj mlsný jazyk. Pak už jsme jen zaplatili a mohli jsme jít. Ještě před odchodem jsem u obsluhy restaurace koupila dárek pro svou sestru v podobě poukázky, aby si mohla užít také tu příjemnou atmosféru a kuchyni Pavillonu.

Bavarois z mléčné čokolády s pěnou ze slaného karamelu a banánovou zmrzlinou

Lava cake z 80% čokolády guanaja s tymiánovou zmrzlinou