Pečená červená řepa
10.09.2014
Jednou z podzimních zelenin je beze sporu červená řepa, která bývá často přehlížena a také neoblíbená kvůli školním jídelnám. Musím se přiznat, že ani já nepatřím mezi její příznivce. Poté, co jsem vyzkoušela pečenou řepu od mé kamarádky, musela jsem jí sama vyzkoušet doma.

Suroviny
- 800g červené řepy (2ks)
- 2 cibule
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Řepu oloupeme a společně s cibulí nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200°C. Pekáček pokryjeme alobalem a střídavě do něj vyskládáme plátky řepy a cibule. Řepu s cibulí osolíme, opepříme a přikryjeme dalším kusem alobalu.
Pečeme v předehřáté troubě 1 hodinu. Upečenou řepu servírujeme zakápnutou trochou olivového oleje.
Tipy
- Množství vystačí zhruba na 4 porce jako příloha.
- Pokud chcete podávat řepu jako lehkou večeři, posypejte ji na závěr parmezánem nebo pokláďte kozím sýrem nebo fetou a dejte na pár minut pod gril.
- Řepu můžete podávat i se salátem ze špenátu, posypanou vlašskými ořechy.
- Další možností je nechat péct řepu s česnekem nebo bylinkami (tymián, rozmarýn apod.).
- Upečenou řepu můžete ještě zakápnout balzamikovým octem.
- Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.
- Energetická hodnota: 704kJ
- Počet porcí: 4