Pečené kuřecí stehna na rajčatech
19.01.2019
Máte chuť na kuřecí maso s nějakou pikantní omáčkou? Tato omáčka vám bude určitě chutnat. Je plná chutí a vůní. Tento recept jsem získala od svého tatínka. Obvykle v kuchyni panuje maminka, ale jednou za rok se k přípravě oběda (nepočítaje grilování) dostane on a uvaří na své narozeniny tyto kuřecí stehna. Musím říct, že jsem místo nich použila prsa, a tak maso nebylo tak křehké a lahodné jako to, co připravoval on. Ale do příště to určitě ještě doladím.

Suroviny
- 2 kuřecí stehna
- polovina mrkve
- řapíkatý celer
- 1-2ks chilli papriček
- polovina cibule
- oregano, rozmarýn
- sardelová pasta
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce vinného octa
- 1/3 plechovky rajčat
- lžíce hladké mouky
- 2 lžičky oleje
- sůl, pepř
Postup
Vykostěná kuřecí stehna osolte, opepřete a obalte v mouce. Orestujte na pekáči nebo pánvi, kterou můžete dát do trouby, dozlatova. Vyjměte je a dejte je stranou.
Do pánve dejte na půlměsíčky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, na čtvrtiny nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžičku sardelové pasty, oregano, rozmarýn a na proužky nakrájené chilli papričky.
Přidejte balzamikový a vinný ocet a vyvařte je. Poté přidejte rajčata a dochuťte solí, pepřem nebo cukrem.
Troubu si předehřejte na 180°C. Maso vložte do omáčky, případně lehce podlijte vodou, pokud je potřeba, a pečte maso v troubě asi 1.5 hodiny přikryté poklicí nebo alobalem. Na posledních 15-20 minut nechte maso odkryté.
Poté vyjměte maso a omáčku rozmixujte.
Tipy
- Místo chilli papriček můžete použít do omáčky harissu.
- Někdy masu stačí jen 1 hodina pečení. Vyzkoušejte sami.
- Místo vinného octa můžete do omáčky přidat sklenku bílého vína. Zanechá ale v omáčce svůj charakteristický "ocas".
- Místo vykostěných kuřecích stehen můžete použít spodní stehna nebo kuřecí prsa.
- Omáčku lze zjemnit trochou mléka.
- Podávejte s rýží, kuskusem, vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Omáčka je dost výrazná, a tak už volte spíše neutrální přílohu.
- Energetická hodnota: 1 399kJ
- Počet porcí: 2