Pečený kapr na víně a česneku

20.10.2019

Vánoce tady sice ještě nejsou a ani adventní čas ještě nenastal, ale proč si i mimo Vánoce nepřipravit kapra. Tento recept vaří maminka mého přítele a chutná mi natolik, že by byla škoda se s vámi o tento recept nepodělit. 

Suroviny

  • 180g kapra
  • 2 stroužky česneku
  • 100ml bílého vína
  • 200g brambor
  • 100g cukety
  • 1-2 KL másla
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

Kapra očistíme, nařízneme kůži, osolíme a opepříme. Dáme do pekáčku, společně s máslem. Pečeme odkrytého v troubě vyhřáté na 200°C asi 20-30 minut. Během pečení podléváme kapra vínem, do kterého přidáme na plátky nakrájený česnek.

Cuketu očistíme, nakrájíme na plátky, rozložíme na plech s pečicím papírem a ogrilujeme v troubě dozlatova.

Brambory uvaříme v osolené vodě společně s kmínem.


Tipy

  • Kapra můžeme nakonec posypat několik minut před dopečením plátky mandlí.
  • Jako přílohu můžete zvolit brambory, šťouchanými brambory, bramborový salát, kuskusový salát nebo grilovanou zeleninu s dresinkem ze zakysané smetany nebo jogurtu.
  • Ke kaprovi můžete přidat také nakrájenou cibuli.
  • Kapra můžete okořenit navíc mletou sladkou paprikou, chilli a tymiánem.
  • Aby se cuketa nepřipalovala, můžete pečicí papír potřít trochou oleje.
  • Výpek můžete zahustit moukou.
  • Kapra podávejte s kouskem citrónu.

  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1 935kJ