Pečený kapr na víně a česneku
20.10.2019
Vánoce tady sice ještě nejsou a ani adventní čas ještě nenastal, ale proč si i mimo Vánoce nepřipravit kapra. Tento recept vaří maminka mého přítele a chutná mi natolik, že by byla škoda se s vámi o tento recept nepodělit.

Suroviny
- 180g kapra
- 2 stroužky česneku
- 100ml bílého vína
- 200g brambor
- 100g cukety
- 1-2 KL másla
- kmín
- sůl, pepř
Postup
Kapra očistíme, nařízneme kůži, osolíme a opepříme. Dáme do pekáčku, společně s máslem. Pečeme odkrytého v troubě vyhřáté na 200°C asi 20-30 minut. Během pečení podléváme kapra vínem, do kterého přidáme na plátky nakrájený česnek.
Cuketu očistíme, nakrájíme na plátky, rozložíme na plech s pečicím papírem a ogrilujeme v troubě dozlatova.
Brambory uvaříme v osolené vodě společně s kmínem.
Tipy
- Kapra můžeme nakonec posypat několik minut před dopečením plátky mandlí.
- Jako přílohu můžete zvolit brambory, šťouchanými brambory, bramborový salát, kuskusový salát nebo grilovanou zeleninu s dresinkem ze zakysané smetany nebo jogurtu.
- Ke kaprovi můžete přidat také nakrájenou cibuli.
- Kapra můžete okořenit navíc mletou sladkou paprikou, chilli a tymiánem.
- Aby se cuketa nepřipalovala, můžete pečicí papír potřít trochou oleje.
- Výpek můžete zahustit moukou.
- Kapra podávejte s kouskem citrónu.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 935kJ