Pečený králík se salátem z červené řepy

01.01.2023

Suroviny

  • 1/2 králíka
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř
  • 200g brambor
Salát
  • 400g uvařené červené řepy
  • 1 jablko
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 lžičky cukru
  • sůl

Postup

Králíka naložíme. Osolíme ho, opepříme, přidáme tymián, hořčici, cibuli a česnek a necháme odležet do druhého dne.

Pak ho dáme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Pečeme prvních 15 minut na 200C. Pak teplotu snížíme na 175C a pečeme doměkka asi 2 hodiny. Průběžně maso podléváme.

Červenou řepu a jablko nastrouháme nahrubo. Osolíme, přidáme cukru a balzamikový ocet a necháme do druhého dne odležet.

Podáváme s vařeným bramborem.


Tipy

  • Pokud je na vás balzamikový ocet příliš výrazný, použijte citrónovou šťávu.
  • Pro zjemnění můžete do salátu přidat jogurt.
  • Podávejte s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží.
  • Králíka můžete prošpikovat slaninou.
  • Do marinády můžete přidat olej.
  • Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.

  • Energetická hodnota: 1 983kJ
  • Počet porcí: 2