Pečený králík se salátem z červené řepy
01.01.2023

Suroviny
- 1/2 králíka
- cibule
- 2 stroužky česneku
- tymián
- 2 lžičky hořčice
- sůl, pepř
- 200g brambor
Salát
- 400g uvařené červené řepy
- 1 jablko
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžičky cukru
- sůl
Postup
Králíka naložíme. Osolíme ho, opepříme, přidáme tymián, hořčici, cibuli a česnek a necháme odležet do druhého dne.
Pak ho dáme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Pečeme prvních 15 minut na 200C. Pak teplotu snížíme na 175C a pečeme doměkka asi 2 hodiny. Průběžně maso podléváme.
Červenou řepu a jablko nastrouháme nahrubo. Osolíme, přidáme cukru a balzamikový ocet a necháme do druhého dne odležet.
Podáváme s vařeným bramborem.
Tipy
- Pokud je na vás balzamikový ocet příliš výrazný, použijte citrónovou šťávu.
- Pro zjemnění můžete do salátu přidat jogurt.
- Podávejte s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží.
- Králíka můžete prošpikovat slaninou.
- Do marinády můžete přidat olej.
- Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.
- Energetická hodnota: 1 983kJ
- Počet porcí: 2