Pečený květák
31.10.2020
Je tady podzim. Mé nejoblíbenější roční období. Čerstvé zeleniny není už tolik, a tak vždy uvítám nový způsob zpracování kořenové nebo košťálové zeleniny. Dneska jsem si proto pro vás připravila recept, který můžete použít jako lehkou večeři nebo jako já přílohu.
Suroviny
- 1 květák
- 1 vejce
- lahůdkové droždí
- sladká paprika
- sůl, pepř
Postup
Květák rozeberte na růžičky. Můžete ho lehce povařit v osolené vodě, ale ne příliš, aby zůstal křupavý. Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.
Rozklepněte vejce, přidejte k němu sůl, pepř, koření a obalte v něm květák. Květák rozmístěte na plech s pečícím papírem a posypte lahůdkovým droždím.
Pečte cca 40 minut dozlatova.
Tipy
- Květák můžete jíst jako přílohu, např. ke kuřecí roládě s jablky, nebo si k němu připravit dip, např. ze skyru, čerstvé cibule, pár kapek citrónové šťávy, soli, pepře a pažitky.
- Květák můžete obalit v lahůdkovém droždí nebo ho jen posypat. Záleží na vás.
- Místo sladké papriky můžete přidat pikantní chilli, nakrájenou petrželku, kurkumu, která obal hezky obarví nebo mletý kmín.
- Místo vejce můžete použít olej.
- Květák můžete posypat orestovanými sezamovými semínky.
- Květák můžete nakonec potřít pestem z petržele.
- Květák je bohatý na provitamín A, vitamín B, C a E a velké množství draslíku, díky kterému němuž květák pomáhá zmírňovat problémy s oběhovým systémem a srdcem, navíc podporuje také krvetvorbu. Květák působí pozitivně na činnost trávicího ústrojí, tedy proti zácpě, vředům a proti onemocnění tlustého střeva. Květák působí preventivně proti rakovině, jelikož obsahuje velké množství fytochemických antikarcinogenů. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Navíc podporuje kvalitu kloubů, vlasů a nehtů.
- Počet porcí: 2
- Energetická hodnota: 674kJ