Pohanková kaše

05.09.2014

S podzimem přichází čas teplých ranních kaší. Pokud se vám nechce stát po ránu u plotny, připravte si kaši den předem a ráno ji jen vezměte, ohřejte a snídaně či svačina, která vás zahřeje při cestě sychravým počasím, je na světě. Navíc můžete využít švestek, které jsou právě v sezóně. Kombinace švestek a máku vás nikdy neomrzí.

Suroviny

  • 80g pohanky lámanky
  • 20g mletého máku
  • 4 švestky
  • 50g jablka
  • 320ml vody
  • 20g rozinek
  • 8g mandlí (plátky)
  • skořice
  • sůl

Postup

Pohanku dvakrát propláchneme horkou vodou. Přidáme vodu a sůl. Přimícháme najemno nastrouhané jablko, mák, nakrájené švestky, rozinky a necháme vařit 15 minut na slabém plameni. Kaši dochutíme skořicí a posypeme plátky mandlí.


Tipy

  • Do kaše můžeme nakrájet na závěr i čerstvé švestky.
  • Rozinky, jablko a švestky se vaří v kaši, aby ji přírodně osladily.
  • Pokud je pro vás kaše málo sladká, přidejte med, datlový, švestkový nebo javorový sirup.
  • Pokud naopak příliš sladká, přidejte pár kapek citrónové šťávy.
  • Místo mandlí můžeme kaši posypat vlašskými ořechy.
  • Pohanka je bezlepková potravina. Je zdrojem fosforu, hořčíku, draslíku, vitamínu B a rutinu, což je látka, která napomáhá pružnosti cévních stěn, působí tak preventivně proti onemocnění cév a srdce, pomáhá při krvácení dásní či léčbě a prevenci křečových žil. Díky obsahu vlákniny napomáhá trávení, snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu.
  • Mák je význemným zdrojem vitamínu D a především vápníku. Ve 100 g máku naleznete 1400 mg vápníku, což je dvanáckrát více než v mléku. Vápník je potřebný v období dětství, dospívání, těhotenství nebo v případě osterporózy.

  • Energetická hodnota: 1 283kJ
  • Počet porcí: 1