Pohanková kaše
05.09.2014
S podzimem přichází čas teplých ranních kaší. Pokud se vám nechce stát po ránu u plotny, připravte si kaši den předem a ráno ji jen vezměte, ohřejte a snídaně či svačina, která vás zahřeje při cestě sychravým počasím, je na světě. Navíc můžete využít švestek, které jsou právě v sezóně. Kombinace švestek a máku vás nikdy neomrzí.
Suroviny
- 80g pohanky lámanky
- 20g mletého máku
- 4 švestky
- 50g jablka
- 320ml vody
- 20g rozinek
- 8g mandlí (plátky)
- skořice
- sůl
Postup
Pohanku dvakrát propláchneme horkou vodou. Přidáme vodu a sůl. Přimícháme najemno nastrouhané jablko, mák, nakrájené švestky, rozinky a necháme vařit 15 minut na slabém plameni. Kaši dochutíme skořicí a posypeme plátky mandlí.
Tipy
- Do kaše můžeme nakrájet na závěr i čerstvé švestky.
- Rozinky, jablko a švestky se vaří v kaši, aby ji přírodně osladily.
- Pokud je pro vás kaše málo sladká, přidejte med, datlový, švestkový nebo javorový sirup.
- Pokud naopak příliš sladká, přidejte pár kapek citrónové šťávy.
- Místo mandlí můžeme kaši posypat vlašskými ořechy.
- Pohanka je bezlepková potravina. Je zdrojem fosforu, hořčíku, draslíku, vitamínu B a rutinu, což je látka, která napomáhá pružnosti cévních stěn, působí tak preventivně proti onemocnění cév a srdce, pomáhá při krvácení dásní či léčbě a prevenci křečových žil. Díky obsahu vlákniny napomáhá trávení, snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu.
- Mák je význemným zdrojem vitamínu D a především vápníku. Ve 100 g máku naleznete 1400 mg vápníku, což je dvanáckrát více než v mléku. Vápník je potřebný v období dětství, dospívání, těhotenství nebo v případě osterporózy.
- Energetická hodnota: 1 283kJ
- Počet porcí: 1