Pohankové lívance
04.10.2017
Ne vždy má člověk chuť ráno na kaši. I když ráno moc času nemáte, věřím, že tyto opravdu nadýchané lívance si stihnete udělat. Stačí zapnout sporák a než se vám rozehřejte pánvička, tak už budete mít připravené těstíčko. Na lívance si můžete dát libovolné ovoce, ale díky meruňkové marmeládě pak chutnají jako perník.

Suroviny
- 45g pohankové celozrnné mouky
- 50g acidofilního mléka
- 50ml polotučného mléka
- 1/2 vejce
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička vanilkového cukru
- skořice
- špetka soli
- 50g bílého jogurtu
- 2 lžičky arašídového másla Nutspread
- 2 lžičky meruňkové marmelády
- hrstka jeřabin
Postup
Smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek a skořici v jedné misce. Do druhé misky dejte acidofilní a polotučné mléko, 1 lžičku arašídového másla, cukr a vejce. Vše důkladně promíchejte a obě směsi smíchejte.
Z těsta pečte na suché pánvičce lívance. Ty potřete marmeládou a podávejte s jogurtem, jeřabinami a lžičkou arašídového másla.
Tipy
- Pohankovou mouku můžete vyměnit za špaldovou, čirokovou nebo pšeničnou celozrnnou.
- Místo acidofilního mléka můžete použít kefír, jogurt nebo podmáslí. Díky tomu budou lívance hezky vláčné.
- Jeřabiny můžete vyměnit za libovolné lesní ovoce (borůvky, maliny, jahody, ostružiny, ...).
- Marmeládu můžete zvolit podle vlastní chuti, ale domácí meruňková je nejlepší.
- Lívance můžete také osmahnout na menším množství tuku (řepkovém, olivovém oleji).
- Díky skořici lívance krásně voní.
- Do lívancového těsta můžete přihodit hrstku jeřabin nebo borůvek.
- Jogurt můžete použít klasický bílý, řecký nebo si připravit ochucený tvaroh (tvaroh, jogurt, trochu medu/cukru).
- Lívance můžete zakápnout arašídovým máslem, medem, kakaovým topinkem (kakao holandského typu, trocha vody, med) nebo oříškovým topinkem (arašídové máslo, trocha vody, med).
- Pohanka je bezlepková potravina. Je zdrojem fosforu, hořčíku, draslíku, vitamínu B a rutinu, což je látka, která napomáhá pružnosti cévních stěn, působí tak preventivně proti onemocnění cév a srdce, pomáhá při krvácení dásní či léčbě a prevenci křečových žil. Díky obsahu vlákniny napomáhá trávení, snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 751kJ