Pomalu pečené krůtí stehno

08.07.2018

Nevím jak vy, ale pro představuje pomalu pečené maso skvělou volbu v případě, že se mi nechce trávit v kuchyni hodina času. Maso totiž okořeníte, dáte do trouby a pak už stačí jen k němu připravit nějakou jednoduchou přílohu. A právě proto jsem se dneska rozhodla připravit si pomalu pečené krůtí stehno.

Suroviny

  • 1kg krůtího stehna s kostí
  • 2KL krémžské hořčice
  • 2PL pomerančové šťávy
  • 4 stroužky česneku
  • tymián, mletý kmín
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 300g brambor
  • 300g mrkve
  • sůl, pepř 

Popis

Krůtí stehno osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem, utřeným česnekem, kmínem a polijeme pomerančovou šťávou. Necháme přes noc nebo aspoň na půl hodiny odležet.

Do pekáčku dáme lžíci oleje a stehno. Podlijeme trochou vody a pečeme při 150°C asi 1,5 hodiny. Poté zvyšte teplotu na 220°C, přidejte očištěnou zeleninu, kterou můžete podle chuti okořenit a dopečte stehno dozlatova (cca 45 minut). 


Tipy

  • Při pečení nezapomeňte maso pravidelně polévat šťávou.
  • Místo grilované zeleniny můžete podávat stehno s dušenou rýží, kuskusem, bulgurem.
  • Já jsem zeleninu klasicky osolila, opepřila a přidala tymián.
  • K masu můžete přidat také nakrájenou cibuli.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte navíc chilli.
  • Místo pomerančové šťávy můžete přidat citrónovou. Díky šťávě bude maso křehčí.
  • Pokud máte rádi sladší chutě, můžete ke krůtě přidat na závěr kromě brambor také jablka a špetku skořice.
  • Na závěr posypejte jídlo nakrájenou petrželkou.

  • Počet porcí: 2
  • Energetická hodnota: 1 838kJ