Pomalu pečené krůtí stehno
08.07.2018
Nevím jak vy, ale pro představuje pomalu pečené maso skvělou volbu v případě, že se mi nechce trávit v kuchyni hodina času. Maso totiž okořeníte, dáte do trouby a pak už stačí jen k němu připravit nějakou jednoduchou přílohu. A právě proto jsem se dneska rozhodla připravit si pomalu pečené krůtí stehno.

Suroviny
- 1kg krůtího stehna s kostí
- 2KL krémžské hořčice
- 2PL pomerančové šťávy
- 4 stroužky česneku
- tymián, mletý kmín
- 1 lžíce řepkového oleje
- 300g brambor
- 300g mrkve
- sůl, pepř
Popis
Krůtí stehno osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem, utřeným česnekem, kmínem a polijeme pomerančovou šťávou. Necháme přes noc nebo aspoň na půl hodiny odležet.
Do pekáčku dáme lžíci oleje a stehno. Podlijeme trochou vody a pečeme při 150°C asi 1,5 hodiny. Poté zvyšte teplotu na 220°C, přidejte očištěnou zeleninu, kterou můžete podle chuti okořenit a dopečte stehno dozlatova (cca 45 minut).
Tipy
- Při pečení nezapomeňte maso pravidelně polévat šťávou.
- Místo grilované zeleniny můžete podávat stehno s dušenou rýží, kuskusem, bulgurem.
- Já jsem zeleninu klasicky osolila, opepřila a přidala tymián.
- K masu můžete přidat také nakrájenou cibuli.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte navíc chilli.
- Místo pomerančové šťávy můžete přidat citrónovou. Díky šťávě bude maso křehčí.
- Pokud máte rádi sladší chutě, můžete ke krůtě přidat na závěr kromě brambor také jablka a špetku skořice.
- Na závěr posypejte jídlo nakrájenou petrželkou.
- Počet porcí: 2
- Energetická hodnota: 1 838kJ