Pomalu pečené kuře

04.09.2022

Pomalu pečené kuře se sice může zdát jako časově náročný recept, nicméně vám naopak spoustu času ušetří. Jeho výhodou totiž je, že si můžete připravit vše předem a pak jen ve vhodnou dobu vytáhnete hotové kuře z trouby ven. Pokud nemáte příliš času nazbyt, je vhodné upéct celé kuře, které vám vydrží pro jednoho člověka na více dní. Díky marinádě se nemusíte navíc bát, že bude kuře příliš suché.

Suroviny

  • 1 kuře
  • 1/2 citronu
  • cibule
  • 200ml drůbežího vývaru
  • 2-3 lžičky plnotučné hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • tymián, kmín
  • sůl, pepř

Postup

Citronovou šťávu smícháme s hořčicí a kuře v marinádě obalíme. Pak ho osolíme, opepříme a posypeme tymiánem a kmínem. Přidáme naplátky nakrájenou cibuli, oloupaný česnek pokrájený na plátky a necháme přes noc v lednici marinovat.

Druhý den ráno dáme kuře do pekáče. Kuře dáme prsy dospod. Podlijeme vývarem a pečeme v uzavřeném pekáči 4 hodiny na 120 °C.

Pak zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme dozlatova cca 20 minut v odklopeném pekáčku.


Tipy

  • Na dno pekáčku umístěte pecičí papír, aby se kůže nepřipekla.
  • Kuře položce prsy dolů a v polovině kuře obraťte.
  • Marinádu můžete z kuřete otřít nebo jí nechat. Mě se kuře nezdálo kyselé, ale někomu může marináda vadit.
  • Kombinace citronové šťávy, pomalého pečení a uzavřené nádoby zajistí, že se kuře nevysuší. 
  • Ke kuřeti můžete přidat kromě vývaru také kousek másla.
  • Výpek pak můžete slít a povařit s kouskem másla, případně zahustit.
  • Tymián můžeme použít sušený, ale ten čerstvý je vždy nejlepší.
  • Také kvalitní česnek je poznat. Dejte přednost před tím ze zahrády nebo trhů než jeho čínskou variantou v obchodě.
  • Pokud nemáte k dispozici vývar, podlijte kuře vodou.
  • Kuře podávejte s rýží, kuskusem, bramborem nebo kusem celozrnného pečiva. Pokud chcete ušetřit čas, kuskus nebo pečivo je nejrychlejší varianta. Já jsem zvolila bramborovou kaši a pyré z červené řepy.