Pomazánka z červené řepy

17.02.2018

Ve spíži mi zbyla ještě jedna řepa, která bylo potřeba spotřebovat, a tak jsem si vzpomněla na inspiraci z plesu, na kterém jsme nedávno byli a rozhodla jsem se z ní udělat pomazánku. Díky tomu, že jsem použila řepu ze zahrady, tak měla pomazánka opravu krásně růžovou barvu. Určitě doporučuji na chlebíčky a jednohubky jako efektivní pohoštění pro hosty. A především je opravdu jednoduchá!

Suroviny

  • 50g červené řepy
  • 100g ricotty
  • sůl, pepř

Postup

Červenou řepu oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Dáme do mixéru společně s ricottou a špetkou pepře a důkladně rozmixujeme.


Tipy

  • Místo ricotty můžete použít Gervais (Lightlife), Lučinu (Linii), půl na půl žervé a tvaroh nebo čistě tvaroh. 
  •  Obvykle je žervé dostatečně kyselé, ale pokud by bylo potřeba, můžete přidat pár kapek citrónové šťávy nebo balzamikového octu.
  • Pokud chcete pomazánku pikantnější, můžete přidat nastrouhaný křen nebo křenovou pastu.
  • Abyste doplnili bílkoviny, můžete do pomazánky přidat ještě vajíčko nebo uvařený bílek. Nebo uvařeným vejcem ozdobit pomazánku.
  • Do pomazánky můžete přidat nakrájenou čerstvou petrželku.
  • Pokud je pomazánka příliš tekutá, přidejte více žervé.
  • Pomazánku můžete dozdobit hroznovým vínem nebo vlašskými ořechy. Ty můžete vmíchat přímo do pomazánky.
  • Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.



  • Energetická hodnota: 635kJ
  • Počet porcí: 1