Pstruh v solné krustě

Do truhlíku v kuchyni jsem si nasázela spoustu bylinek. A tak jsem neváhala a využila je hned při prvním víkendovém vaření. Ryby mám velmi ráda a v mém jídelníčku se už dlouho neobjevily. Připravila jsem proto jednoduchý recept, který už mám dobře prověřený - ryba pečená v solné krustě. Díky této úpravě zůstane jakákoliv vámi upečená ryba vždy šťavnatá.

Suroviny

  • 1 čerstvý pstruh
  • hrst sušených bylinek (tymián, oregáno, bazalka, petržel,...)
  • 1 kg soli
  • pepř
  • hrst mouky
  • trocha vody vody

Postup

Pstruha očistíme a zevnitř opepříme. Natrháme hrst čerstvých bylinek a naplníme jimi pstruha. Sůl smícháme s moukou a trochou vody a vytvoříme polosypkou směs. Polovinu směsi dáme na dno pekáčku. Na sůl položíme pstruha, kterého zasypeme zbytkem solné směsi. Pečeme 25 minut na 200°C.


Tipy

  • Dávejte pozor, ať se sůl nedostane doprostřed ryby.
  • Není potřeba přidávat velké množství vody, aby se vám sůl zcela nerozpustila.
  • Při servírování je nejlepší nejprve odhrnout svrchní vrstvu soli a pak rybu opatrně vyjmout a odstranit z ní zbytky soli.
  • Rybu nemusíte navíc vůbec solit.
  • Jakou použiteje směs bylinek je na vás. Obvykle vezmu ty, které jsou po ruce - dnes například bazalku, petržel a oregáno.
  • V solné krustě můžete péct jak pstruha, tak i pražmu nebo jinou rybu s kůží.
  • Pokud máte rádi rybu s citrónovou šťávou, můžete rybu ještě navíc pokapat nebo do ní vložit plátky citrónu.
  • Ryba je sama o sobě chutná, takže stačí přidat čerstvý celozrnný chleba a máte oběd hotový.
  • K rybě si můžete udělat navíc zeleninový salát, podusit špenát, nebo připravit vařenou nebo grilovanou zeleninu, kterou můžete ovonět stejnými bylinkami jako rybu.
  • Ryby by měly být nepostradatelnou součástí vašeho jídelníčku. Měli byste je konzumovat aspoň 2-3 krát týdně. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které přispívají ke snížen rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelnou konzumací ryb můžete snížit hladinu škodlivého LDL cholesterol v krvi a naopak zvýšit hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Kromě tuku najdete v rybách i jiné prospěšné látky jako vápník, vitamíny A, D, B, železo, fosfor, hořčík, zinek či jód. Konzumace ryb působí pozitivně na váš zrak a pomáhá při regeneraci svalů.

  • Energetická hodnota: 1 156kJ
  • Počet porcí: 1