Rajčatová polévka s čerstvou bazalkou
06.10.2019
Pokud v obchodě narazíte na rajčata, která jsou krásně červená nebo máte ještě zbytek ze zahrádky, pak je použijte na tuto polévku. Je už sice po sezóně, a tak se může stát, že tento recept použijete až příští rok. Já jsem ale doma u maminky ochutnala tuto polévku z rajčat z její zahrádky a zachutnala mi natolik, že jsem se musela s tímto receptem s vámi podělit.
Suroviny
- 1kg rajčat
- bobkový list, nové koření
- 200ml mléka
- 50g vařené rýže
- snítek čerstvé bazalky
- cukr
- sůl, pepř
Postup
Rajčata nakrojte, dejte do hrnce a spařte. Pak je oloupejte, rozkrojte, a pokud chcete, tak vyberte semínka. Rajčata zalijte vodou tak, aby byly ponořené, ale ne víc. Přidejte sůl, pepř a ostatní koření a asi 20 minut povařte.
Pak do polévky přidejte mléko, uvařenou rýži a rozmixujte ji. Polévku dochuťte solí, pepřem a cukrem. Podávejte s nasekanou čerstvou bazalkou.
Tipy
- Pokud chcete mít polévku sladší a nedochucovat cukrem, můžete s rajčaty povařit i mrkev. Ta polévku zároveň zahustí.
- Uvařená rýže je skvělým pomocníkem při zahušťování polévek.
- Místo klasického mléka můžete použít mléko ovesné nebo rýžové.
- Polévku můžete podávat s lžící zakysané smetany nebo jogurtu.
- Jako základ polévky můžete použít zeleninový vývar.
- Do polévky můžete přidat i orestovanou cibuli.
- Polévku můžete dochutit i snítkou tymiánu nebo přidat prolisovaný česnek.
- Počet porcí: 4
- Energetická hodnota: 482kJ