Rajčatová polévka s čerstvou bazalkou

06.10.2019

Pokud v obchodě narazíte na rajčata, která jsou krásně červená nebo máte ještě zbytek ze zahrádky, pak je použijte na tuto polévku. Je už sice po sezóně, a tak se může stát, že tento recept použijete až příští rok. Já jsem ale doma u maminky ochutnala tuto polévku z rajčat z její zahrádky a zachutnala mi natolik, že jsem se musela s tímto receptem s vámi podělit.

Suroviny

  • 1kg rajčat
  • bobkový list, nové koření
  • 200ml mléka
  • 50g vařené rýže
  • snítek čerstvé bazalky
  • cukr
  • sůl, pepř

Postup

Rajčata nakrojte, dejte do hrnce a spařte. Pak je oloupejte, rozkrojte, a pokud chcete, tak vyberte semínka. Rajčata zalijte vodou tak, aby byly ponořené, ale ne víc. Přidejte sůl, pepř a ostatní koření a asi 20 minut povařte.

Pak do polévky přidejte mléko, uvařenou rýži a rozmixujte ji. Polévku dochuťte solí, pepřem a cukrem. Podávejte s nasekanou čerstvou bazalkou.


Tipy

  • Pokud chcete mít polévku sladší a nedochucovat cukrem, můžete s rajčaty povařit i mrkev. Ta polévku zároveň zahustí.
  • Uvařená rýže je skvělým pomocníkem při zahušťování polévek.
  • Místo klasického mléka můžete použít mléko ovesné nebo rýžové.
  • Polévku můžete podávat s lžící zakysané smetany nebo jogurtu.
  • Jako základ polévky můžete použít zeleninový vývar.
  • Do polévky můžete přidat i orestovanou cibuli.
  • Polévku můžete dochutit i snítkou tymiánu nebo přidat prolisovaný česnek.

  • Počet porcí: 4
  • Energetická hodnota: 482kJ