Rawberries - rozhovor

23.12.2014

Když jsem před několika dny přijela domů, čekalo na mě příjemné překvapení. Kromě tradičního cukroví jako linecké, vanilkových rohlíčků a pusinek jsem ve špíži našla i krabici s cukrawím. Říkáte si, copak to je? Je to dobré, je to zdravé a doporučuji vám to ochutnat, protože to za to stojí.

V poslední době jsem se začala setkávat s pojmem raw. Byla jsem zvědavá, co se pod tímto pojmem skrývá a přišla jsem na to, že jde o formu stravování bez tepelné úpravy. Nejběžnější způsoby přípravy raw pokrmů je mixování, klíčení a sušení do 42°C. Cílem je zachovat co možná nejvíce vitamínů a enzymů. Jídelníček vitariánů se skládá především z ovoce, zeleniny, semínek, klíčků a obilovin. Vitariánem ze mě v blízké době nebude, ale pro zpestření vašeho obvyklého jídelníčku raw pokrmy více než doporučuji. Na internetu i v různých restauracích se již můžete setkat s raw špagetami z cukety, zákusky, pizzou, quichem, sushi nebo palačinkami.

Já jsem měla možnost ochutnat cukrawí. Jejími autorkami jsou dvě sympatické slečny z Brna, které začaly s přípravou cukrawí a různých zákusků teprve nedávno, ale o jejich budoucnosti nepochybuji. Jejich cukrawí mi velmi chutnalo. Po otevření krabice jsem se domnívala, že se jedná o cukroví klasické. Jaké bylo překvapení, když jsem zjistila, že to všechno je připraveno bez jakéhokoliv pečení.

Základem cukrawí je sušené ovoce, semínka a ořechy. Dále je cukrawí ovoněné a ochucené zázvorem, skořicí, vanilkou a mákem. Kuličky a úly byly příjemně vláčné, i když kvůli mým ne příliš preferovaným ořechům mi chutnaly více mango-kokosové kuličky a zázvorovo-skořicové knoflíčky. U makových zvonečků mě příjemně překvapilo, že byl použit jemně namletý mák, který nekřupe. Velmi jsem si také oblíbila perníčkové srdíčka, semínková kolečka a vanilkovo-kokosová srdíčka, která mají odlišnou strukturu než ostatní cukrawí. Jsou příjemně křupavá a stejně jako ostatní cukrawí hezky voní. Celkově mě cukrawí potěšilo a zjistila jsem, co všechno je možné bez vaření a pečení a jak dobře to zároveň může chutnat.

Holkám z Rawberries - Anetě a Evě - proto přeju hodně úspěchů a spoustu spokojených zákazníků. Pokud vás zajímá, jak se holky k raw dostaly a jak se k jejich dobrotám můžete dostat vy sami, připravila jsem si pro vás rozhovor s Anetou.

Jak jste se dostaly k raw stravě a stravujete se takto běžně nebo jsou raw jídla jen zpestřením vašeho jídelníčku?

Na začátku naší parťácké dvojky byl tanec. Potom jsme zjistily, že nás spojuje také radost ze zdravého jídla a tvoření. A tak tvoříme zdravé pamlsky.

Žít a jíst zdravě je cesta. Je to neustálé poznávání, zkoušení, jak tělo reaguje na stravě bez lepku, bez rafinovaných cukrů, průmyslových výrobků a živočišných produktů. Od výrobků z továrny jsme přešly k výtvorům z přírody - plodům, ovoci, zelenině a semínkům. Je to objevování. Mně se díky raw otevřel nový svět chutí.

Co všechno máte ve vaší nabídce a jak si vaše výrobky můžeme objednat?

Naše nabídka je pestrobarevná. Připravujeme všelijaké dezerty - dorty, cukroví, sušenky a také slané snacky - krekry ze semínek a také slané košíčky a pomazánky. Zkoušela jsem dělat i něco na způsob raw klobásky ze semínek a koření. Objednávat je možné přes naši FB stránku. Lze využít uvedený telefonní kontakt nebo napsat zprávu. Rády vyhovíme.

Kolik cukrawí jste letos připravily?

Cukroví jsme vyrobily okolo 15 kilogramů. Byl to premiérový rok a bylo to velmi spontánní a nespoutané. Podílet se na vytváření něčí vánoční atmosféry je zážitek, trochu zodpovědnost, ale radost z tvoření zůstává. Snad se nám ta radost podařila předat.

Jaké jsou vaše plány?

Na plány bude potřeba se nejprve vyspat. Předešlé noci jsme trávily spíše s cukrovím než s polštářem. Těšíme se na plánované pravidelné trhy v brněnské Industře. Ty vánoční měly úžasnou atmosféru a byly plné milých setkání.