Rybí filé na krémovém pórku

05.01.2019

Máte chuť na rybí maso, ale rybí filé se vám zdá málo výrazné? Pak zkuste tento recept. Krémový pórek společně s dijónskou hořčicí. Pokud pórek příliš dlouho nepodusíte, zůstane krásně křupavý a šťavnatý. Jen volte co nejkvalitnější rybí filé, aby se vám z velkého kusu neodpařila všechna voda a nezbyl vám na pánvičce jen malý kousek ryby. 

Suroviny

  • 150g rybího filé
  • 100g pórku
  • 100ml mléka (50ml na kaši a 50ml do omáčky)
  • 220g brambor
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • 1 lžička řepkového oleje
  • sůl, pepř, mletý kmín

Postup

Filé osolte, opepřete a posypejte ho kmínem. Na pánvičce si rozehřejte trochu oleje a filé z obou stran krátce opečte. Dejte stranou.

Na pánvičku dejte na hrubá kolečka nakrájený pórek. Osolte a opepřete ho. Chvíli orestujte. Pak ho podlijte trochou vody, mlékem, přidejte lžičku hořčice a duste do změknutí nebo al dente.  

Nakonec přidejte filé a prohřejte ho. Podávejte s bramborovou kaší, kterou si připravte z uvařených brambor a mléka.


Tipy

  • Pokud chcete, aby bylo jídlo pikantnější, můžete do pórku přidat chilli nebo mletou papriku.
  • Filé volte co nejkvalitnější, abyste neplatili jen za vodu.
  • Před přidáním pórku můžete na pánvičce orestovat trochu nakrájené cibule.
  • Aby byla ryba křupavější, můžete jí předem obalit v mouce. 
  • Do pórku můžete také přidat stroužek nasekaného česneku.
  • Pórek nebo rybí filé lze okořenit také kari kořením.
  • Rybí filé na pórku můžete podávat také s kuskusem, bulgurem, zeleninovou kaší, pečenou zeleninou nebo rýží.
  • Ryby by měly být nepostradatelnou součástí vašeho jídelníčku. Měli byste je konzumovat aspoň 2-3 krát týdně. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které přispívají ke snížen rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelnou konzumací ryb můžete snížit hladinu škodlivého LDL cholesterol v krvi a naopak zvýšit hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Kromě tuku najdete v rybách i jiné prospěšné látky jako vápník, vitamíny A, D, B, železo, fosfor, hořčík, zinek či jód. Konzumace ryb působí pozitivně na váš zrak a pomáhá při regeneraci svalů.

  • Energetická hodnota: 1 866kJ
  • Počet porcí: 1